every dream illustratie petra van dreumel

Geen dromen voor jezelf? Vijf redenen waarom jij geen dromen hebt – en wat je kan helpen

Weet je niet zo goed wat je wil? Heb je het gevoel dat je alles al hebt, maar je tóch niet compleet voelt? Of vind je het lastig om ruimte te bieden aan jouw eigen wensen? Lees dan even verder 😉

Sinds ik een boek heb geschreven over het laten uitkomen van je dromen (Deze heet Van Dromen naar Doen en is hier te vinden), krijg ik regelmatig deze vragen:

‘Petra, ik kan me zo vinden in wat je schrijft, alleen heb ik het idee dat ik zelf geen dromen heb.’ ‘Er is zoveel dat ik leuk vind, Ik weet maar niet wat ik echt wil.’ ‘Ik heb alles al, dus er is voor mij niets meer te wensen, toch?’

Dezelfde vragen hoor ik ook regelmatig bij een workshop of in een coachingssessie. Sinds ik ben gaan schrijven over het helder krijgen van je hartenwensen, spreek ik namelijk veel vrouwen over hun dromen. En waar sommigen exact weten wat ze willen, zijn er veel die dit lastig vinden. Ze hebben het gevoel dat ze moeten kiezen maar niet weten wat, dat ze stilstaan of dat er gewoon niets is waar ze echt een passie voor hebben. Kortom, dat ze geen dromen hebben. 

Herken jij je in een van deze uitspraken? Heb je ook het gevoel dat je niet weet wat je wil en zoek je naar jouw passie, jouw droom? Lievie, je bent niet de enige. Van glazen plafond dromers tot dromenbindingsangst, we hebben allemaal wel eens redenen waarom we vast zitten in onze dromen. Hieronder vind je vijf oorzaken waarom je wellicht geen dromen hebt voor jezelf – en wat je kan helpen.

 

Waarom dromen belangrijk zijn

Ieder mens heeft dromen. Alleen soms zijn ze minder duidelijk aanwezig in ons leven dan anders.

Ik geloof dat we hier zijn om te ervaren hoe het is om je eigen leven vorm te geven. We zijn dan ook gemaakt om te creëren. En alles begint met een gedachte, een droom. Met een droom bedoel ik een wens, een visie, een behoefte die je wil vervullen. Dit kan groots zijn – wat sommigen een bestemming of purpose noemen, of klein. Het kan op materieel vlak zijn – een fijn huis bijvoorbeeld – of op emotioneel of spiritueel vlak. Meer rust, een liefdevolle relatie, jezelf helemaal accepteren, bijvoorbeeld. Waar we ook staan in het leven, we hebben altijd nieuwe uitdagingen, nieuwe issues en nieuwe behoeften. En dus ook nieuwe dromen. 

Ik ben een absolute cheerleader van die dromen. Ik geloof namelijk dat er iets bijzonders gebeurt wanneer je je regelmatig een voorstelling maakt van wie jij wil zijn of wat je wil ervaren. Het zorgt niet alleen dat die dromen stap voor stap werkelijkheid worden – alleen al doordat de gedachte eraan een aantrekkende energie heeft -, het helpt je ook om een connectie te maken met je hart. Met je innerlijke kompas. Want iedere keer dat je jezelf de vraag stelt ´wat wil ik?’ vraag je dat eigenlijk aan je hart. Hierdoor wordt het steeds helderder welk pad je mag bewandelen en wordt het steeds makkelijker om vanuit vertrouwen en liefde te leven. Wanneer je immers weet wat je wil, kan je keuzes maken die daarbij passen. 

Met mijn boek Van dromen naar doen probeer ik je daarbij te helpen. Dit boek bevat 40 inzichten en oefeningen die je stap voor stap helpen om je dromen helder te krijgen. Het is ontstaan uit mijn eigen zoektocht naar mijn dromen. In 2017 besloot ik als wijze van experiment om voor 40 dagen lang iedere dag aandacht te geven aan mijn dromen. Er ontstond iets magisch. Mijn dromen werden helder en mijn leven veranderde in verschillende opzichten. Mijn grootste dromen – een boek uitbrengen en van mijn creativiteit mijn werk maken – werden het jaar dat volgde werkelijkheid. De inzichten die ik tijdens deze 40 dagen kreeg en de oefeningen die ik voor mijzelf bedacht zijn samen met mijn eigen illustraties gebundeld in een 40-dagen programma dat je helpt om te ontdekken wie je bent en wat je wil. En vooral: om te leven vanuit je hart en vanuit positiviteit. 

every dream illustratie petra van dreumel

5 redenen waarom je geen dromen denkt te hebben

1. Je leven bevindt zich in een crisis

Dit is de dromer die even iets anders aan zijn hoofd heeft. Je zit op dit moment in een moeilijke periode in je leven. Of het nou een verbroken relatie, een slechte gezondheid, een burn-out, een verlies of financiële problemen is; je kan wel zeggen dat je leven zich in een crisis bevindt. Het kost je iedere dag al je energie om alleen al de dag door te komen. Het idee al dat je meer zou moeten willen voelt als een ongewenste druk. Je wilt namelijk alleen maar rust. Of hulp. Of een oplossing. Wat jou kenmerkt:

 • Je staat op de overleefstand
 • Je hebt nu niet de energie of de behoefte om jouw dromen na te jagen
 • Je wil vooral rust
 • Jouw dromen staan even in de ijskast

Lieverd, je hoeft nu ook helemaal niet toffe dromen na te jagen. Toch is dit een bepalende periode in je leven. Waar je nu doorheen gaat zal voor een ongekende transformatie zorgen. Door zo duidelijk te ervaren wat je niet wil, zal er namelijk helderheid komen in wat je wel wil. In wat je echt belangrijk vindt. Er worden nu tientallen zaadjes geplant voor een mooier, rijker, liefdevoller leven. 

Wat je kan helpen:

Op dag drie van mijn boek Van dromen naar doen rijk ik de oefening ‘van min naar plus’ aan die jou zou kunnen helpen. Hierin maak je aan de ene kant van het papier een lijst van wat je niet wil in je leven. De minnen. Daar tegenover maak je een lijst van de dingen die je wel wil in je leven. De plussen. Vervolgens kan je dag na dag de oefeningen uit het boek doorlopen. Doe dat echter met je blik op de lange termijn. Stel jezelf bijvoorbeeld voor hoe je leven er over tien jaar mag uitzien. Richt je daarbij met name op hoe je je dan wil voelen. Tevreden, energiek of blij bijvoorbeeld. Weet daarbij dat alles al in je zit. Alle ideeën, alle liefde en alle wijsheid die je nodig hebt. Het wacht geduldig op het juiste moment en de juiste manier. Er komt een moment waarop je er klaar voor bent. Maak tot die tijd goed voor jezelf zorgen je belangrijkste prioriteit.

2. Je dromen hebben een glazen plafond

Dit is het dromer die het graag bij kleine dromen houdt. Jij kan de kleine dingen in het leven waarderen. Volg je de 40 dagen uit Van dromen naar doen, dan zal het dromenlijstje met kleine wensen je waarschijnlijk het beste afgaan. Je voelt je verbonden met mensen die met weinig tevreden zijn. Dat is namelijk ook een hele mooie eigenschap! Maar: je bewondert eigenlijk mensen die wel grote dromen hebben. Want stiekem is het niet zo dat jij niets te wensen hebt, maar dat jij vindt dat je niets te wensen zou mógen hebben. Omdat:

 • Je het vergeleken met anderen heel goed hebt
 • Omdat je geleerd hebt dat je niet mag klagen
 • Omdat het egoïstisch voelt om meer te willen

Onderliggend zit hier vaak een overtuiging dat je denkt dat je niet meer waard bent. Omdat je het niet kan of omdat je het niet verdient. Er is een stemmetje in jou die zegt dat je maar beter tevreden kan zijn met wat er is want meer zit er niet in. En heb je een keer een grotere droom, dan zal de eerste tegenslag je bevestigen in je geloof dat jij dit niet kan. Voor de buitenwereld lijkt het soms dat je weinig ambitie hebt of dat je het wel prima vindt zo. En hoewel je best vaak ook oprecht tevreden bent met je leven, voel je vanbinnen toch een leegte. Een diep weten dat er meer in je zit, maar waar je je niet aan durft toe te geven. 

Wat jou kan helpen: 

Ga eens groots dromen. Schrijf een week lang iedere dag je dromen op. Maak ze groot – van mij part totaal onrealistisch. Als ALLES kon, wat zou je dan willen? Als geld, opleiding of ervaring niet uitmaakte, wie zou je dan willen zijn? Als er geen kans op falen was, wat zou je dan doen? Kies vervolgens eens één of een paar dromen in de categorie middenmoot. Groter of gewaagder dan je normaal zou dromen, maar niet totaal onrealistisch. Volg vervolgens de opdrachten uit Van dromen naar doen met deze droom als doelstelling. Weet daarbij: er zit zoveel meer in je dan je denkt. En je bent het allemaal waard. Een mens is gemaakt om te dromen en te creëren, dus zelfs de rijkste mensen hebben altijd nieuwe wensen. Dat mag in materiële zaken, maar kan ook zijn in emotionele of spirituele groei. Jij mag dus ook groots dromen. Blijf daarom stappen zetten, ook al zijn ze klein. 

3. Je hebt dromenbindingsangst

Dit is de dromer die eigenlijk genoeg dromen heeft, en ook grote. Je weet dat je veel in je hebt, alleen houd iets je tegen om stappen te zetten. Van al je dromen is er volgens jou geen één realistisch genoeg om werkelijkheid te worden. Je leeft waarschijnlijk dan ook veel vanuit je hoofd. En dus heb je bij iedere droom al een lijstje met nadelen, risico’s en tegenargumenten paraat. Je zegt vaak dat je niet weet wat je wil. Alleen is dat niet helemaal waar. Je weet het wel, maar je durft er niet voor te kiezen. Je gelooft namelijk dat:

 • Een droom hetzelfde moet zijn als een bestemming of purpose
 • Je maar één keer kan kiezen
 • Je voor je droom je hele leven op zal moet zeggen 
 • Jouw dromen aan de verwachtingen van anderen moet voldoen

Hierdoor durf je niet echt voor iets te gaan. Eigenlijk heb je een bindingsangst voor je dromen. Want wat als je alles voor je droom op hebt gegeven en je er achterkomt dat dit het toch niet was? Of wat als het mislukt? Onbewust heb je de overtuiging dat het alles of niets is. Het is of een droom najagen of zekerheden hebben in het leven. Het is voor jezelf kiezen of voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Het is vasthouden aan wat je hebt of alles opgeven. En dus sta je stil, besluiteloos en twijfelend. 

Wat jou kan helpen:

Ga je ‘bestemming’ of ‘purpose’ eens op een dieper niveau bekijken. Maak een lijstje van de dromen die je hebt en ga bij iedere droom na: waarom wil ik dit? Wat geeft dit mij en wat voeg ik hiermee toe aan de wereld? Stel de waarom-vraag steeds drie keer, zodat je steeds een laagje dieper gaat. Zo kom je bij het echt waarom – wat jou drijft en motiveert. Deze inzicht is heel waardevol, omdat het je laat zien dat je droom slechts een middel is in plaats van een doel. Volg vervolgens de opdrachten uit Van dromen naar doen, met steeds die diepere wens als uitgangspunt. En weet voor jezelf: alles heeft een perfecte timing. Hoewel het al voelt alsof je stilstaat, mag je misschien nog wel iets meer vertragen. Maak iedere dag micro beslissingen die passen bij je diepere droom, zodat je meer leeft in het nu en vanuit je gevoel. Zo groei je stap voor stap naar de grotere keuzes – als het al nodig is om deze te maken. 

4. Je geeft je dromen niet te kans om tot bloei te komen

Dit is de dromer die alles leuk vindt en daarom het gevoel heeft geen een echte droom te hebben. Je loopt soms over van de ideeën en kan je in enthousiasme op iets storten. Om kort daarna weer je interesse te verliezen. Je bent waarschijnlijk iemand waarbij veel dingen best makkelijk afgaan voor iemand die geen expert op dat gebied is. Je leeft veel vanuit je gevoel, maar ook veel vanuit impulsen. Het lijkt voor jou alsof anderen zo makkelijk hun focus behouden en hun droom leven, en jij maar wat aanrommelt. Wat jou kenmerkt is dat:

 • Je je snel ergens aan kan binden maar dit gevoel vaak niet lang duurt
 • Je het gevoel hebt dat er veel in jou zit maar het er maar niet uitkomt
 • Je in contact staat met je gevoel maar er niet altijd op durft te vertrouwen

JIj gelooft diep van binnen dat je een keer ontmaskerd zal worden. Dat anderen ontdekken dat jij niet in staat bent jouw potentie waar te maken. Daarom doe je liever alles een beetje en niets voluit. Want wat als je wél al je tijd en energie geïnvesteerd hebt – je dus je aller-allerbest hebt gedaan – en dan faalt? Het voelt dan soms veiliger om de easy escape te hebben: ‘ik ben er ook niet echt goed in’, ‘het is eigenlijk niet echt iets voor mij’, ‘ach ik heb het geprobeerd’. Dat zorgt ervoor dat je jezelf soms klein houdt of zelfs saboteert. En dat terwijl je eigenlijk een sterke verbinding voelt met je hart en een diepe behoefte hebt om vanuit je passie te leven. 

Wat jou kan helpen:

Om een echte passie te voelen moet je eerst iets van jezelf investeren. Tijd, energie, toewijding, liefde. Pas dan opent zich de verbinding met je hart zodat je deze kan volgen. Wat jou kan helpen is het opschrijven van jouw powerwoorden. Dit zijn woorden – kernwaarden – die op dit moment van je leven voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld ‘moed’, ‘zachtheid’, ‘overgave’ of ‘passie’. Kies er drie tot vijf die bij je passen. In het boek vertel ik daar meer over op dag 33 en in dit blog ook. Stel jezelf het doel om deze vijf woorden jouw mantra voor de komende drie maanden te maken. Vraag jezelf bij de keuzes die je maakt af: vergroot dit mijn [powerwoord] of verkleint dit het? Met name op de momenten dat je uit impuls je hart hebt gevolgd maar je de neiging krijgt je weer terug te trekken of het op te geven kan je deze vragen aan jezelf stellen. 

5. Je droomt andermans dromen

Dit is de dromer die met doorzetting en toewijding aan een droom begint, maar zich er eigenlijk niet verbonden mee voelt. Je werkt hard maar beleeft er weinig plezier aan. Wanneer je iets bereikt geeft het je maar een beperkt gevoel van voldoening. Hoe kan dat ook als dit eigenlijk niet jouw dromen zijn maar die van iemand anders? Jouw dromen zijn namelijk ontstaan vanuit de verwachtingen van een ander, en niet vanuit de wens vanuit jouw hart. Wat jou kenmerkt:

 • Je bent veel bezig met de mening van anderen
 • Je vergelijkt jezelf vaak met anderen
 • Je wil graag aan verwachtingen voldoen
 • Je voelt niet de plezier of de voldoening die je hoopte wanneer je iets bereikt

Jij gelooft dat je de waardering en de goedkeuring van anderen nodig hebt om je waardig te voelen. Jouw gevoeligheid stelt je in staat om aan te voelen wat een ander verwacht. Hierdoor voel je de verplichting om daaraan te voldoen, maar ga je aan je eigen behoefte voorbij. Je leeft andermans dromen in plaats van die van jezelf, tot een punt waar je niet eens meer weet wat jij eigenlijk zelf wilt. En dat terwijl de wereld zit te wachten op jouw geweldige dromen! 

Wat je kan helpen:

Geef jouw dromen meer de ruimte. Tune in op jouw eigen behoefte. Dit kan je doen door iedere avond voor je in slaap valt jezelf de volgende vraag te stellen: ‘Wat wil ik?’. Wat wil ík? Probeer niet het antwoord te formuleren. Laat de vraag gewoon in de lucht hangen en sluit je ogen om te gaan slapen. Dit is – geloof het of niet – een magisch trucje in het universum om jouw hartenwensen de ruimte te geven. Het antwoord zal komen. Als een plotselinge inval of verpakt in een gebeurtenis. In de tussentijd kan je de opdrachten uit het boek volgen, omdat deze oefeningen er allemaal op gericht zijn om je open te stellen voor je hart. Het kan zijn dat je midden in het boek – dus na een dag of twintig – pas meer in tune komt met jouw eigen dromen. Je kan dan een aantal oefeningen terugbladeren en opnieuw doen, of vanuit deze nieuwe inzichten verder gaan. 

Maar for the record:

Je bent niet verplicht om grote dromen te hebben. En al helemaal niet wanneer het de dromen van een ander zijn. Want hoewel ik geloof dat iedereen tot grootse dingen in staat is, is het maar net wat je onder groots verstaat. Misschien is jouw grootste les wel dat je juist het geluk ook in de kleine dingen kan vinden. Misschien is jouw prachtige bijdrage aan de wereld wel dat je een bijzonder mens groot hebt gebracht. Misschien is jouw grootste keuze wel om niet voor het zichtbare succes te gaan. Je hart heeft vaak hele andere intenties voor wat hij wil ervaren in het leven dan dat je ego denkt dat belangrijk is. Succes, overvloed, voorspoed; je bent het allemaal waard maar het is niet altijd jouw bestemming. Daar kom je pas achter wanneer je je hart de ruimte geeft om te spreken. Wanneer je jezelf overgeeft aan het grotere plan dat er voor je ligt. En wanneer je de moed hebt om iedere dag kleine stapjes te zetten op jouw pad.

 

Wil je ook ontdekken wat jouw dromen zijn? Of ein-de-lijk in beweging komen? Zondag 12 september start een gratis 5-daagse challenge Volg je Hart, waarin ik je help om je hart weer in beweging te krijgen. Doe je ook mee?

volg je hart challenge petra van dreumel

 

1 gedachte over “Geen dromen voor jezelf? Vijf redenen waarom jij geen dromen hebt – en wat je kan helpen”

 1. He, wat een fijn artikel. Ik herken er drie (!) van de vier dus ik kan ermee aan de gang. Heel fijn, want voor jij het zo duidelijk beschreef bleef het zo ongrijpbaar. Dank je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top