Heb je soms het gevoel dat je stilstaat? Dat je niet zo goed weet wat je wil of hoe je daar moet komen? Dat iets je tegenhoudt om de volgende stap te zetten? Misschien komt dat wel omdat één (of meerdere 😉 van deze blokkades je tegenhoudt om je hart te gaan volgen.
Het gevoel vast te zitten
We kennen het allemaal. Dat knagende, onrustige gevoel dat je vastzit. Je wilt dingen veranderen, maar je weet niet hoe. Je hebt het gevoel dat je mag gaan groeien, maar er lijkt maar geen beweging in te zitten. Alsof je continu dezelfde rondjes blijft lopen. Dezelfde situaties blijft tegenkomen, dezelfde emoties blijft voelen en dezelfde uitdagingen blijft hebben.
Stilstaan als teken van vooruitgang
Hoe ongemakkelijk dat ook voelt, vaak is het juist de voorbode van groei. Jouw hart is zich – diep in jou – al voor aan het bereiden op verandering. Omdat het weet dat je er klaar voor bent. Het is alleen je hoofd die je nu nog tegenhoudt. En die disconnectie tussen hoofd en hart zorgt voor de wrijving en het ongemak.
Er is niets mis met af en toe even stilstaan. Neem de winter: in dat seizoen líjkt er niets te groeien, en toch is dit seizoen heel belangrijk om in de lente alles tot bloei te laten komen. Alleen soms merk je dat je er eigenlijk wel klaar voor bent, maar je het toch niet doet.
De blokkades die jou tegenhouden om écht je hart te gaan volgen, komen vaak voort uit angst. Waar je hart altijd zoekt naar nieuwe ervaringen, je uitnodigt om te leren en te groeien en een groter pad voor jou heeft uitgestippeld, wil jouw hoofd je juist beschermen. Uit angst om afgewezen te worden of te falen probeert het risico te vermijden en verandering tegen te gaan.
Maar wat als het weer zou gaan stromen? Als je weer die helderheid voelt over wie je bent en wat je wilt. De connectie met je hart weer versterkt. Oude blokkades doorbreekt. En je passie, energie en voldoening terug in je leven brengt? Dat kan wanneer je inzicht hebt in wat je tegenhoudt en hoe je dat kan doorbreken.
INZICHT
5 Blokkades die je tegenhouden om je hart te volgen - en hoe je deze doorbreekt
- Je staat niet in contact met je hartsverlangens
- Je durft niet op je intuïtie te vertrouwen
- Je gelooft niet in je eigen kunnen
- Je durft niet te kiezen
- Je probeert de toekomst te controleren
Durf je wel te dromen?
Dream: sta je in contact met je hartsverlangens?
Waar droom je nu écht van? Wanneer je deze vraag stelt moeten veel mensen je het antwoord schuldig blijven. Want echt weten wat je wilt, dat is nog knap lastig. Veel van onze dromen zijn ontstaan vanuit ons hoofd. Ze zijn gebaseerd op wat we dénken te moeten willen. Op wat anderen van ons verwachten of op wat wij geloven dat ons zal vervullen. Maar vaak is dat niet wat we echt verlangen vanuit ons hart. En zal ons dus ook nooit echt de vervulling geven waar we naar op zoek zijn.
Één van de grootste blokkades in het volgen van je hart is dat je jezelf niet toestaat echt te dromen. Om de verlangens uit je hart toe te staan. Om mee te gaan in dat visioen en zelfs maar een beetje te geloven dat dit voor jou mogelijk is. Voordat we goed en wel een wens kunnen vormen, heeft ons hoofd het al afgeserveerd als ‘onmogelijk’, ‘risicovol’, ‘te veel buiten de lijntjes’ of ‘out of your league’. En dus blijven we onze hartsverlangens wegstoppen.
Heb je het gevoel vast te zitten en wil je weer gedreven worden door de dromen vanuit je hart? Dan kan deze oefening je helpen:
Schrijf eens op wat je graag anders zou willen in het leven. Alles mag, ga lekker los. Wat wil je niet meer als het gaat om wat je voelt, doet, ervaart of bent? Schrijf vervolgens ernaast wat je dan wél wilt. Wat zou je dan wel willen ervaren, hoe zou je je wel willen voelen, wie wil je wel zijn? Probeer er niet teveel over na te denken, maar dit intuïtief op te schrijven. Laat ook hier je niet tegenhouden.
Wanneer je vastzit is juist wat je niet wil erg duidelijk aanwezig in je leven, anders voelde je niet dat ongemak. Door dit te gebruiken als startpunt kan je het ombuigen en ontdekken wat het is waar je wél van droomt.
Luister je naar je hoofd of naar je hart?
Connect: vertrouw je op jouw innerlijke wijsheid?
Voor een lange tijd in mijn leven wist ik niet wat mijn hoofd nou vond of mijn hart mij wilde vertellen. Het leek gewoon door elkaar heen te lopen. Pas sinds ik bewuster een connectie maak met mijn hart, is er veel meer helderheid. Nu probeer ik zoveel mogelijk om naar mijn innerlijke stem te luisteren. Vaak stel ik belangrijke keuzes of reacties uit totdat ik er in rust over na heb kunnen ‘voelen’.
Die innerlijke wijsheid hebben we allemaal. Het praat altijd tegen ons. En vaak horen we het ook, maar kiezen we er toch voor om er niet naar te luisteren. Dan negeren we dat onderbuikgevoel, of overrulen we ons gevoel met argumenten. En volgen we opnieuw niet ons hart maar ons hoofd.
Wanneer je niet in staat bent om goed naar jezelf te luisteren, zal je merken dat je vaak ‘buiten jezelf’ leeft. Je zoekt de bevestiging en waardering bij een ander, maar ook de juiste richting. Je verwacht dat anderen je kunnen vertellen wat je moet doen of hoe je gelukkig kan zijn. Hierdoor zal je vaak het gevoel hebben niet op het juiste pad te zitten. Want niemand anders dan jij kan voelen welke richting je op mag gaan in het leven.
Wil je meer op je gevoel kunnen vertrouwen? Dan is een dagelijks moment van rust heel belangrijk. Mediteren, wandelen, flowschrijven: allemaal vormen waarin je contact maakt met je hart. Op die momenten van rust ontstaat er helderheid en inzicht. Waar het gedurende de dag als een flard voorbij kan vliegen, en direct door je ratio wordt afgeserveerd, kan het nu dieper landen en zorgen voor meer vertrouwen en richting.
Geloof je dat je het waard bent?
Invest: ben je bereid om te investeren in jezelf?
Wie denk je wel niet dat je bent? Hoor je regelmatig een stemmetje dat tegen je zeggen? Één van de grootste bezwaren die we hebben om ons hart te volgen is dat we niet geloven dat we het waard zijn.
Het gevoel van minderwaardigheid zit vaak diep, en uit zich heel subtiel. Het zorgt voor een valse bescheidenheid wanneer we complimenten krijgen of kansen op ons pad komen. We voelen schroom wanneer we uitgedaagd worden om onszelf te laten zien en en onze talenten in te zetten. En zeker wanneer je hooggevoelig bent, en dus een groot empatisch vermogen, kan het oneerlijk voelen om het goed te hebben wanneer een ander het moeilijk heeft.
Maar de belangrijkste vorm van sabotage die hierdoor ontstaat: je durft niet in jezelf te investeren. Bij alles dat je aan jezelf uit wil geven denk je: is dat het wel waard? En dus: ben ik het wel waard? Of het nou geld, moeite of tijd van je vraagt: wanneer je diep van binnen gelooft dat je weinig waard bent is de investering al snel te veel. Terwijl investeren juist nodig is om verder te groeien.
Wil je bewuster worden van je eigen waarde? Schrijf dan dagelijks eens op wat je waard bent. ‘Ik ben het waard om… te ontvangen zonder eerst veel te hebben gegeven.’ ‘Ik ben het waard om… tijd te besteden aan de dingen die ik leuk vindt.’ ‘Ik ben het waard om… er gewoon te zijn.’ Dit helpt je om jouw eigen waarde te erkennen, en vaker keuzes te maken die jouw vooruitgang bevorderen.
Durf je te kiezen vanuit liefde?
Choose: ben je bereid om keuzes te maken
Iedere dag maken we ontelbaar veel keuzes. Veel daarvan zitten op het niveau van pindakaas versus chocopasta. Maar evenzoveel keuzes die we vandaag maken zijn bepalend voor hoe ons leven er morgen uitziet.
Als je het plat slaat hebben we eigen twee keuzes: kiezen voor liefde of kiezen voor angst. Liefde staat voor vertrouwen, geduld, dankbaarheid en overgave. Angst voor controle, onzekerheid, ongeduld en frustratie. We hebben de keuze: ga ik mee in mijn negatieve gedachten, of kan ik met liefde hiernaar kijken? Kies ik voor veiligheid of durf ik te vertrouwen? Kies ik om hier een oordeel over te hebben, of om dit los te laten?
Wat er vaak gebeurt is dat er een droom of verlangen ontstaat vanuit het hart. Dat verlangen werd helder op een moment dat we in contact stonden met onze innerlijke wijsheid, bijvoorbeeld tijdens een meditatie, lange wandeling of mooi gesprek. Maar de momenten dat we hier keuzes voor moeten maken zijn vaak de momenten dat we juist niet sterk in connectie staan met ons hart, maar ons hoofd juist de overhand heeft. Dan beginnen we te twijfelen. Was dit wel een goed idee? Wat als het niet lukt? Wat zullen anderen denken? En dus blijven we stilstaan.
Er is niets mis met eerst nadenken over je keuze – of hier zelfs op terugkomen. Maar vaak is een verlies van focus eigenlijk een vorm van sabotage. Het komt te dichtbij, het wordt te echt, het voelt te groot. Alleen is dat vaak je hoofd die je dat wijsmaakt, en niet je hart die dit gelooft. Weet dan: niet kiezen is uiteindelijk toch kiezen. Maar vaak is dat voor wat er altijd al was. En dus voor wat je eigenlijk níet wilt. Pas wanneer je bereid bent om echte keuzes te maken – en daar bij te blijven – verschuift er iets in de energie. Ik noem het wel de ‘voor eens en altijd-intentie’. Wanneer je jezelf voorneemt: nú kies ik echt voor mijzelf, voor deze toekomst, voor dit leven, onvoorwaardelijk en met heel mijn hart, dan zullen er ook echt dingen veranderen.
Vind je het lastig om écht te gaan voor het leven waar je van droomt? Maak dan eens bij belangrijke keuzes niet het standaard voor-en-nadelen lijstje, maar schrijf in de ene kolom: ‘Wat kies ik als ik kies voor angst?’ en in de andere kolom ‘Wat als ik kies voor liefde’. Deze oefening is ook terug te vinden in mijn boek Een boekje vol geluk.
Mag er gebeuren wat er wil gebeuren?
Release: Kan je de uitkomst loslaten?
Het klinkt wellicht tegenstrijdig: als je je dromen wilt laten uitkomen moet je ze loslaten. De wet van de aantrekkingskracht schrijft toch voor dat we onze dromen juist zo concreet mogelijk voor moeten stellen? Ja en nee. Ja, de energie die we uitstralen met het visualiseren van onze dromen en verlangens is creërend. Wat we wensen en geloven komt uit. Maar wanneer we slechts één uitkomst accepteren vernauwen we deze energie. We zien dan niet meer op hoeveel verschillende manieren onze verlangens vervuld kunnen worden. Opeens gaat het niet meer over meedoen, maar over winnen. En er is maar één prijs.
Die verwachting die we hebben over de toekomst en over onszelf is vaak een belemmering om uberhaupt de toekomst in te stappen. We maken de verwachting zo groot, dat we eigenlijk al weten dat daar nooit aan voldaan kan worden. En dus voelen we ons op voorhand al falen.
Wat we niet doorhebben is dat we in die verwachting niet alleen één uitkomst proberen vast te leggen, maar we ook denken dat er maar één weg mogelijk is. We vinden dat we een plan moeten hebben en willen precies alle stappen weten om daar te komen. En omdat dat niet mogelijk is, staan we stil en voelen we ons vast zitten waar we zijn. En dat terwijl er zoveel manieren zijn waarop onze droom uit kan komen waar we geen weet van hebben.
Maar wat als je de uitkomst los zou laten zónder je verlangen uit het oog te verliezen? Want je droom of doel is meestal slechts een concrete vertaling van een diepere wens. Je droom van een mooi huis gaat bijvoorbeeld eigenlijk niet over vierkante meters, de faciliteiten in de buurt of de apparatuur in de keuken, maar over je veilig voelen, een plek hebben waar je jezelf kan zijn of je thuis voelen bij jezelf. En een droom om een succesvol coach te zijn komt wellicht vooral voort uit een behoefte om gezien te worden, gecombineerd met een verlangen om anderen te helpen, van betekenis te zijn of een connectie met anderen te voelen.
Om de blokkade die verbonden is aan de verwachtingen over de toekomst los te laten, moet je dus onder je concrete droom kijken. Wat is het dat ik écht wil en waarom? Welk gevoel hoop ik dat me dit zal geven? Voldoening? Dankbaarheid? Verbondenheid? Probeer dát gevoel je voor te stellen, zo sterk en levendig als je kan. En laat los hoe dat moet gebeuren.
Kom weer in beweging
Stel je voor dat je op een kruispunt staat. Aan de ene kant kan je blijven doen wat je altijd al deed. Dan weet je: ik krijg wat ik altijd al kreeg. Voor je hoofd voelt dat veilig en vertrouwd. Hoe ongewenst de situatie waar je in zit misschien ook is, je weet wel waar je aan toe bent. Maar ga eens bij jezelf na: hoe voelt dat? Geeft dat je plezier?
Aan de andere kant kan je óók kiezen om het nieuwe te omarmen. Om je hart te gaan volgen, zonder te weten waar je uitkomt. Dat is spannend en onbekend, maar brengt je wel dichter bij een leven dat het beste bij je past. Een leven waarin je balans ervaart, voldoening voelt, je iedere dag jouw energie voelt stromen en een belangrijke bijdrage levert aan de wereld door te doen wat je het liefste doet.
Dus wat als het weer zou gaan stromen? Als je weer die helderheid voelt over wie je bent en wat je wilt. De connectie met je hart weer versterkt. Oude blokkades doorbreekt. En je passie, energie en voldoening terug in je leven brengt?
Je hebt geen idee hoe dit weer op juiste moment komt. Als ik het even niet meer weet. Dus ja ik doe weer mee. 💖✨
Om weer even tijd voor mezelf te nemen en weer alles op een rijtje te krijgen.