illustratie, waterverf

Zo ontdek je wat je echt wilt (drie simpele trucs)

Heb jij dat ook, dat het lijkt alsof iedereen om je heen heel duidelijk weet wat hij wil, behalve jij? Dat je best je hart wilt volgen, maar je geen idee hebt welke richting dat op is? Want wat is nou je passie, of wat is nou je droom? Je bent zeker niet de enige. De wereld om ons heen vraagt zoveel van ons hoofd, dat ons hart wat in de verdrukking raakt. Echt zien wie je bent en wat jou gelukkig maakt kan dan lastig zijn. Deze drie simpele trucs helpen je om meer inzicht te krijgen in wat je echt wilt.

Ik weet hoe het is. Eind 2016 kwam ik thuis te zitten door een hersenschudding. Dat was het begin van een periode die in het teken stond van de vraag: wat wil ik nou eigenlijk? Waar krijg ik energie van, en wat wens ik voor de toekomst?

Ontdekken wat je wilt

‘Ohja’, hoor ik je denken. Alsof inzicht krijgen in je wensen zo makkelijk is. Niet weten wat ik wil is juist het hele probleem. Maar begin gewoon klein. Je hoeft niet gelijk te weten wat je levensroeping is (want wie weet dat wel?). Iedereen heeft wel dingen die hij wil in zijn leven. Een mooie reis maken. Meer beweging krijgen. Wat meer balans in het leven. Een nieuwe baan. Meer tijd voor je de mensen die je liefhebt. Ook deze wensen mogen nu voor je uitkomen. Met een paar kleine oefeningen die je helpen naar je innerlijke stem te luisteren kan je leven al een geweldige positieve boost krijgen.

illustratie, waterverf illustratie, watercolor print, watercolor illustration
1. Wat je niet wilt

Begin eens met wat je niet wilt. Het leven laat ons dingen ervaren waardoor we vaak beter weten wat we niet willen. Dat is een prima startpunt, dus schrijf ze maar eens op. Probeer nu voor ieder ‘wil ik niet’ drie keer een ‘wil ik wel’ te bedenken. Wat wil je dan wel voelen, wat wil je dan wel ervaren en wie wil je dan wel zijn?

In ons leven proberen we pijn, verdriet en tegenslag zoveel mogelijk te vermijden. Maar eigenlijk zorgen deze gebeurtenissen juist ervoor dat we leren en groeien. Tenminste, zolang we in staat zijn om vanuit die ‘dit wil ik niet-ervaring’ een vertaling te kunnen maken naar ‘dit wil ik wel’. Want blijven we onze aandacht richten op wat we niet willen, dan is het juist dat wat we aantrekken.

illustratie, waterverf illustratie

2. Het antwoord zit al in je

Vraag het het universum. Deze klinkt wat vaag, maar het zal je verbazen hoe goed het werkt. Stel je jezelf iedere avond voordat je in slaap valt de vraag: ‘wat wil ik?’. Ga niet zelf over het antwoord nadenken, laat het gewoon verder rusten. Na een aantal dagen zal je zien dat het antwoord vanzelf in je naar boven komt of dat er iets op je pad komt dat je de juiste richting op wijst.

Veel antwoorden zitten namelijk al in je. Die oude ziel van je heeft stiekem aardig wat wijsheid. Maar we zijn bij iedere vraag die we ons stellen direct zo bezig met het hoe en waarom, dat al deze bezwaren ons blik vertroebelen. We stellen een vraag, maar willen het échte antwoord niet horen.

illustratie Petra van Dreumel, 40 dagen dromen, wensen , wet van aantrekkingskracht, illustration watercolor

3. De wensenlijstjes

Maak wensenlijstjes. Stel voor een periode van een week iedere dag een lijstje samen met dingen die je wenst. Gewoon een stuk of 5 tot 10. Denk er niet te lang over na, maar schrijf ze gewoon op. Neem na een week al je lijstjes erbij en kijk welke wensen er boven zijn komen drijven.

Voor mij waren deze wensenlijstjes verrassend effectief. Na een paar dagen kwamen opeens mijn echte wensen bovendrijven. Wensen die ik het diepst van binnen wilde, maar ik had verborgen onder een dikke laag ‘dat kan toch niet’. Professioneel illustreren, een boek schrijven en een keer voor een grote zaal mensen spreken, om maar wat te noemen. Toen ik aan het einde van de week de lijstjes naast elkaar legde waren dat de items die mijn hart lieten stromen en tegelijkertijd angst aanjaagde. Toen wist ik: daar moet ik dus iets mee doen.

Waarom zou je dromen?

Ik geloof dat er iets bijzonders gebeurt wanneer je droomt over je toekomst. Wij mensen zijn gemaakt om te maken. Het creëren van dingen, relaties, herinneringen en ervaringen geeft ons het gevoel van voldoening waar we naar op zoek zijn. Ons hele leven blijven we creëren. En alles wat we maken, begint bij een wens. Bij een gedachte. Jouw dromen over je toekomst zijn dus het begin van de verwezenlijking ervan. Het universum doet vervolgens de rest.

Maar behalve dat het ervoor zorgt dat je in de toekomst het leven van je dromen kan leven, zorgt het er ook voor dat je vandaag al gelukkiger bent. En dat gelukkig zijn is immers datgene waar je het uiteindelijk voor doet. Door te dromen over de toekomst ga je langzaam steeds meer open staan voor de mooie dingen die kunnen gebeuren in je leven. En dat effect stroomt ook door naar het nu. Je gaat niet alleen steeds meer geloven in de mogelijkheid van die droom in de toekomst, maar gaat ook nu al om je heen zien dat het geluk je toelacht.

Wensen is eng

Toen ik aan dit proces begon was ik stiekem bang dat ik een beerput zou openen die ik niet meer dicht zou kunnen doen. Dat ik zou ontdekken dat ik eigenlijk ongelukkig ben in mijn relatie en mijn werk, en ik alles op zou geven om een yogastudio annex kinderhuis in Sri Lanka te beginnen.

Dromen is best eng, simpel omdat verandering eng kan zijn. Maar dromen kunnen ook heel klein zijn en toch een geweldig positief effect hebben op je leven. Meer balans, vaker genieten, bewuster zijn van gelukkige momenten. Hoef je niet radicaal je baan en je huis voor op te zeggen, maar maakt toch alles anders.

illustratie, waterverf
Mijn wens begon met meer creativiteit in mijn leven. Hoe, daar had ik geen idee over. Maar iedere dag dat ik hier over droomde, stroomde de creativiteit als vanzelf mijn leven in. Langzaam werd helderder wat creativiteit voor mij inhield. Illustreren. Schrijven. Mijn gevoelens, ervaringen en inzichten overbrengen in een creatieve vorm. Mijn droom evolueerde zo naar het maken en uitbrengen van een boek. En zo is het met iedere droom; het mag klein beginnen maar je mag ook groot denken. Uiteindelijk ben jij zelf degene die je leven vorm geeft, en heb je zelf controle over de keuzes die je maakt.

En het toffe van dit alles? Nu, een jaar later, is mijn droom niet alleen overduidelijk, hij komt ook nog eens uit! Against all odds. Ik bedoel maar.

2 gedachten over “Zo ontdek je wat je echt wilt (drie simpele trucs)”

  1. Pingback: Petra van Dreumel

  2. Pingback: Geen dromen voor jezelf? Vijf redenen waarom jij geen dromen hebt – en wat je kan helpen – Petra van Dreumel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top