illustratie petra van dreumel creativiteit

Creativiteit gezond? 4 Redenen waarom creativiteit goed is voor je gezondheid

Creatief bezig zijn is leuk, maar wist je dat het ook goed is voor je mentale én fysieke gezondheid? Creativiteit stimuleert je hersenactiviteit, verlaagt stress en versterkt zelfs je weerstand. Niet gek voor een uurtje plezier, toch? Dit is hoe creativiteit gezond is.

4 Manieren waarop creativiteit gezond is:

 

   Het verlaagt je stress

Wanneer je creatief bezig bent en in de flow raakt, maak je dopamine aan. Dit is een geluksstofje dat onze hersenen aanmaken op het moment dat we beloond worden doordat we iets doen dat ons voldoening geeft. Dopamine heeft een kalmerend effect op je lijf en je brein. Het zorgt ervoor dat je spanning in je lijf loslaat en stresswaarden naar beneden gaan. Creatief bezig zijn, of dat nou schilderen, muziek maken, klussen of zelfs in een kleurboek kleuren is, helpt je dus om te ontspannen en weer in balans te komen.

 

Het versterkt je immuunsysteem

Onderzoek heeft bewezen dat dagelijkse zelfexpressie, zoals journalling of tekenen, zorgen voor een verhoogd immuun systeem. Experts weten niet zeker weten hoe dit werkt, maar creativiteit verhoogt het aantal CD4+ -lymfocyten, de sleutel tot een sterk immuunsysteem. Het zorgt er dus voor dat je minder vatbaar bent voor ziekte.

 

Het verbetert je hersenfunctionaliteit

Creativiteit, met name het soort dat ook een motorische vaardigheid van je vraagt, verbetert je hersenfuncionaliteit. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor de motorische functies, terwijl de rechterhersenhelft zich richt op compositie, vorm en techniek. Wanneer de twee hersenhelften met elkaar communiceren, legt je brein verbindingen tussen beide helften. Hierdoor verbetert je concentratievermogen en je geheugen.

 

Het geeft je veerkracht

Creativiteit kan helpen bij het verwerken van emoties en trauma. Niet voor niets wordt creativiteit vaak ingezet als therapeutisch middel. Maar ook in het dagelijks leven kan creativiteit je helpen bij het verwerken van prikkels en omgaan met gevoelens. Iedere creatie is een klein verhaal op zich, dat jou door middel van kleur, voorstelling en indeling kan vertellen wat er in jou leeft en wat je nodig hebt. Daarnaast kan creatief bezig zijn je helpen om in de flow te komen, en zo de connectie met je hart te versterken. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en een sterkere intuïtie, waardoor je veerkrachtiger in het leven staat.

Creativiteit is dus gezond! De voordelen voor lichaam en geest van creativiteit zijn het grootst wanneer je creëert vanuit plezier. Wanneer je op kan gaan in het moment ontstaat de flow-staat waarin dopamine wordt aangemaakt en je stressniveau daalt. Nodig jezelf dus uit om tijdens het creatieve proces de resultaten en verwachtingen los te laten en met open hart te omarmen wat er wil ontstaan. Je lijf is je er gelijk dankbaar voor!

Toen ik vier jaar geleden een hersenschudding opliep, ontdekte ik dat creativiteit mij enorm hielp in het verwerken van prikkels en het loslaten van spanning. Ik ben toen begonnen met schrijven, en vanuit de kleine krabbels bij mijn notities ontstond het plezier in tekenen en illustreren (en vanuit daar twee boeken, een kaartenlijn en een eigen bedrijf… :-)). Voor mij is creativiteit een van de meest krachtige (en leuke) manieren om in contact te staan met mijn hart. Het helpt mij om mijn gevoelens te vertalen en te verwerken, om mijn dromen te visualiseren en om mijn nieuwe inzichten te doorvoelen. Juist omdat ik zelf heb ervaren hoe helend en helpend het kan zijn, zet ik creativiteit vaak in tijdens mijn workshops en online programma’s om ook anderen dit te laten ervaren.

Creatieve online retreat

Op 28 mei 2021 geef ik een online mini retreat waarin ik je help om jouw frequentie te verhogen en zo meer balans, energie en plezier in je leven te brengen. En creativiteit wordt daar een belangrijk onderdeel van! Want alleen al iets opschrijven of vertalen in vormen en kleuren kan zoveel extra inzicht geven. Welke kleur heeft jouw emotie? Hoe teken je jezelf als je tevreden bent? Welke kleine momenten geven jou geluk? Wil je ook meedoen met deze speciale sessie (van 10 tot 12) vol met fijne meditaties, zelfinzichten en creatieve oefeningen? Koop je ticket via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top