Waarom niets doen soms het beste is dat je kan doen

Soms is het beste dat je kan doen even niets doen. Dit besef is bij mij steeds sterker, en gisteren werd me dat nogmaals duidelijk.
Afgelopen week gaf ik de Volg je Hart Challenge. En hoe magisch het ook was, het was ook intens. Er gebeurde veel, bij de deelnemers en bij mij. Daarnaast gaf ik iedere avond een live masterclass, ben ik een nieuw programma aan het voorbereiden en liep al het andere werk ook door.
Gisterochtend werd ik daardoor met twee dingen wakker:

  • een enorme todo-lijst
  • een diepe vermoeidheid

Ik voelde een spanning in mijn lijf die zich al dagen aan het opbouwen was door de hoeveelheid prikkels, te weinig slaap en vooral de druk van het presteren. Bang dat ik het niet op tijd af zou krijgen, iets zou vergeten of het niet goed genoeg zou doen, was ik constant gingen constant alle taken die ik nog had door mijn hoofd.

En vroeger zou ik daar naar geluisterd hebben. Niet naar mijn lijf, maar naar mijn hoofd. En ik zou gaan werken. Hard werken. Ik zou mijn todo-lijst pakken, gaan mailen, gaan posten, gaan creëren, gaan regelen. Gaan duwen en forceren en doorzetten.

Maar inmiddels weet ik dat dat helemaal niet werkt. Want alles wat ik zou maken zou komen uit die energie: van schaarste in tijd, van moeten, van angst voor teleurstelling. En wat er dan gebeurt is dat je heel veel energie investeert en weinig terugkrijgt. Behalve dan meer van wat je uitstraalde, namelijk schaarste in tijd, druk van het moeten en tegenvallende resultaten.

Dat is namelijk hoe energie werkt.

Ik wist dus dat ik mijn energie moest omvormen. Van frustratie naar creatie. Deze twee hebben namelijk, geloof het of niet, dezelfde frequentie. Als twee kanten van dezelfde medaille. En dus, tijdens mijn ochtend incheckmoment, heb ik mijzelf gevraagd: waar heb ik nu behoefte aan? En ik stond mijzelf toe om compleet eerlijk over het antwoord te zijn.

En dat was: rust. warmte. water.
Sauna

Mijn hoofd zei nog: maar je lange todo-lijst dan, en je afspraken en je moet je kind ophalen en je hebt geen auto en niet bepaald een sauna om de hoek. En opnieuw kon ik met die gedachten meegaan, dat zou het makkelijkste zijn. Zondag zou ik misschien wel ruimte hebben. Maar dan zou ik nog twee dagen in deze energie blijven werken. Met zoveel moeite en zo weinig voldoening.

En dus vroeg ik mijn hart: toon mij de mogelijkheden.

Een paar uur later had ik mijn belangrijkste afspraak afgerond, oppas geregeld voor mijn zoon en zat ik op de fiets. Ik moest een uur fietsen, maar dat was het helemaal waard. En trouwens ook een prachtige fietstocht.

En het was heerlijk. Ik liet mijn notitieboek thuis en mijn todo-lijst ook. Ik trakteerde mijzelf op een uitgebreide lunch en een heerlijke massage en lekkere smoothies. Ik gunde mijzelf wat ik nodig had in vertrouwen dat wat er mag gebeuren ook zal gebeuren.

Wat ik ook deed was dat ik heel bewust bleef in het moment en bij wat ik voelde. Soms als het wat veel wordt hebben we de neiging om afleiding te zoeken, in Netflix, in eten, in uitjes of afspraken. Maar de energie kunnen we dan even onderdrukken, maar niet omvormen. Hij bounced daarna weer even hard terug. Ik bleef dus steeds bewust voelen: wat voel ik nou. Wat voel ik nú? Zonder oordeel, zonder er woorden aan te willen verbinden en zonder het te willen oplossen.

En zo gaf ik weer ruimte aan creatiekracht. Creatiekracht gaat namelijk niet alleen over maken of doen. Dat is de mannelijke kant van creatie. De vrouwelijke kant gaat over voelen, laten stromen, verbinden. En die is even belangrijk om te kunnen creëren of manifesteren.
Aan het einde van de middag begonnen mijn ideeën dan ook weer te stromen. Ik voelde al een week dat de masterclass die ik binnenkort geef nog niet klopte. Misschien wel in de basis, maar het was nog niet compleet. En creatiekracht was – hoe passend – precies het missende stukje. Die vrouwelijke creatiekracht activeren is namelijk precies wat de intentie is van mijn nieuwe programma Van Dromen naar Doen, en wat ik sowieso graag wil bereiken. Ik weet inmiddels hoe krachtig het is om die creatiekracht in te zetten. En dus mag dát veel meer in de masterclass naar voren komen.

Deze masterclass gaat nog meer creativiteit bevatten. Meer verbinding met jouw innerlijke kracht. En mijn belangrijkste 5 inzichten die ik de afgelopen 5 jaar heb opgedaan.
Zodat je niet alleen gaat voelen wat het is waar je naar verlangt, vanuit je hart, maar je ook gaat zien wat jij in je hebt, en vanuit die energie, die oerkracht, die vrouwelijke creatiekracht, jouw leven gaat vormgeven op een manier die bij je past. Die je balans, voldoening, creativiteit en geluk gaat geven. Die je helpt om persoonlijk te groeien en iets bij te dragen aan de wereld.
Dus voel je: ja dat is voor mij, ik wil mijn creatiekracht gaan zien, voelen en vergroten? Meld je dan aan via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top