burnout proces illustratie petra van dreumel

Het cadeau van een burnout

Burn-out. Een volledige, alles verzengende fysieke, mentale en emotionele uitputting. Een lichaam dat zegt: tot hier en niet verder. En vaak ook: een keerpunt in je leven.

In mijn functie als leidinggevende bij een grote organisatie heb ik meerdere burn-out-trajecten van dichtbij meegemaakt of begeleid. En als coach en ‘cheerleader van dromen’ heb ik ontelbaar veel vrouwen gesproken die een burn-out hebben doorgemaakt. Sterker nog: ik denk dat 80% van de deelnemers aan mijn online programma’s en workshops een burn-out of vergelijkbaars hebben gehad. 

Want als er íets in je leven je uitnodigt om opnieuw op zoek te gaan naar jouw passie, missie, verlangen en dromen, dan is het wel een burn-out.

Wat is een burn-out?

Een burnout is een langdurig gebrek aan evenwicht tussen wat je geeft en wat je ervoor terugkrijgt. Niets is namelijk zo uitputtend als het ene voelen en het andere doen. Het ene willen en het andere geloven. Het ene verlangen en het andere nastreven. 

We hebben allemaal namelijk een innerlijk kompas. Een diepe wijsheid over wie we zijn, wat we mogen leren in dit leven en welke rol we hebben op de wereld. Zijn we verbonden met dit kompas, dan voelen we zelfliefde, vertrouwen en helderheid. Is de verbinding vertroebeld, dan raken we het zicht kwijt op dat pad. Dan zoeken we de bevestiging bij anderen en afleiding in externe factoren. Maar diep in ons wringt het, en die onbewuste innerlijke tweestrijd put ons uit. Net zolang totdat het niet meer gaat. 

Dikke pech of divine timing?

Een burn-out voelt vaak als een afstraffing. Je hebt gefaald, het verkeerd aangepakt, je was niet sterk genoeg. Volgens mij is een burn-out geen straf voor verkeerd gedrag, maar een uitnodiging om het anders te gaan doen. Divine timing misschien zelfs. Alsof het Universum zegt: nu is het de tijd. Nu ben je er klaar voor om te transformeren. Om jouw ware ik weer te ontdekken en je mooiste leven te gaan leven. Ik weet dat je het spannend vind en zelf de stap niet durft te nemen, dus ik breng ervaringen op je pad die volledige overgave van je zullen vragen. Alleen zo wordt je weer wie je altijd al was. 

Als ik met de prachtige, moedige, zelfbewuste vrouwen spreek die een burn-out hebben gehad zeggen ze me allemaal: ‘Die burnout heeft mij zoveel gegeven’. Stuk voor stuk zijn ze bewust geworden van hun eigen kracht. Zijn ze gaan luisteren naar hun lichaam en regie gaan nemen in hun eigen leven. Ze hebben ontdekt dat ze zoveel meer te bieden hebben wanneer ze dat doen vanuit een connectie met zichzelf. En hoewel de weg vaak hobbelig is, weten ze steeds beter te navigeren vanuit hun sterke innerlijke kompas. 

Maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Leuk al helemaal niet. Het is alsof wie je alles wie je altijd dacht dat je was is weggeslagen. Terwijl je juist zo lang je best deed om krampachtig vast te houden. De eigenschappen waar je altijd complimenten voor kreeg, zoals doorzetten, alle ballen hoog houden en voor anderen zorgen, blijken je juist op te branden. Hetgeen waar je jouw eigenwaarde aan verleende, jouw werk, kan je niet meer vervullen. En datgene waarvan je dacht dat je het nodig had om te kunnen blijven staan, namelijk je gevoel wegstoppen en de controle houden, lukt niet meer. Wat overblijft is een grote leegte.

Het cadeau van een burn-out

Maar juist in die leegte bevindt zich het cadeau. Want een oude Oosterse gezegde luidt: iets dat al iets is, kan alleen maar een variatie worden op wat er al was. Wanneer er niets is, kan er alles ontstaan. Je leven drastisch veranderen vraagt als het ware om een herprogrammering van de overtuigingen en denkpatronen die je al je hele leven hebt. En dus kan je een burn-out zien als een grote reset, die je helpt om definitief los te laten wat je niet meer dient. Om in jouw ware kracht te gaan staan en jouw echte potentie te gaan doorleven.

Bevind jij je ook in een herstelproces van een burn-out? Weet dan dat je de tijd mag nemen om te ontdekken wat jíj wilt. Een burn-out is geen gevolg van verkeerd gedrag, maar een uitnodiging om vanuit je hart te gaan leven. Omdat je dan zoveel meer te bieden hebt aan de wereld. Het is niet enkel een fysiek proces, maar vooral een spirituele reis. Hoe meer je in staat bent om je over te geven aan wat er wil gebeuren, hoe duidelijker het zal worden welke richting je op mag gaan in je leven en hoe meer trouw je aan jezelf kan worden. 

Gratis challenge volg je hart

Zondag 12 t/m donderdag 16 september organiseer ik een gratis challenge Volg je hart. Vijf dagen lang inspiratie om stap voor stap jouw hart te gaan volgen, gericht op het doorbreken van deze blokkades. Iedere dag is er een live masterclass met een meditatie, inzicht en oefening. Het beloofd een magische week te worden met honderden deelnemers, dus doe je ook mee? 

Gratis Masterclass Ontdek jouw Hartsverlangens

Wil jij ontdekken waar je écht van droomt? Wat jouw ware hartsverlangens zijn? In deze gratis Masterclass breng ik je in contact met je diepe verlangens, en geef ik je de 5 sleutels om het leven waar je van droomt waar te maken. Schrijf je gratis in voor de live Masterclass op dinsdag 21 september om 20.00 uur.

2 gedachten over “Het cadeau van een burnout”

  1. Hoi Petra,
    Ik heb mij ingeschreven voor de hartchallenge maar kan de eerste dag de zondag niet live meemaken want onze Tanguy geeft die avond een housewarming in zijn nieuw huis. Ik zorg voor de broodjes en we vieren natuurlijk graag mee. Kan ik dat dan nog inhalen of zo?
    Veel liefs
    Danielle

    1. Hai Danielle, ja hoor, je ontvangt iedere ochtend een replay link van de sessie van de vorige avond. Dus je kan ze in je eigen tijd terugkijken. Leuk dat je meedoet! Liefs Petra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top