illustratie geven en ontvangen Petra van dreumel waterverf

Ontvangen is het nieuwe geven – een nieuw inzicht in evenwichtige relaties

Waarom kunnen ontvangen belangrijk is voor evenwichtige relaties, en wat je daaraan kan doen

Hoe goed ben jij in ontvangen? Check eens bij jezelf hoe vaak je onderstaande uitspraken hebt gedaan:

Toen je een compliment kreeg:

‘Ach het was niets’
‘Het was enige dat mijn dikke billen nog een beetje kon verhullen’
‘Nee joh mijn haar zit verschrikkelijk vandaag!’
‘Ik heb het niet alleen gedaan hoor’
‘Echt? Oh dank je’ (terwijl je gegeneerd wegkijkt)

Toen je tijd, hulp, aandacht of ruimte nodig had voor jezelf

‘Eerst moet mijn takenlijst af’
‘Ik kijk straks wel of er nog wat tijd over is voor mijzelf’
‘Dan zou ik alweer om hulp vragen’
‘Ik heb nog niets bereikt dus wie ben ik nou?’

Toen je zomaar iets aardigs, een cadeau of hulp kreeg van iemand

‘Waar heb ik dat aan verdient?’
‘Wat erg, ik heb hem zelf iets goedkopers gegeven’
‘Ik kan dat niet aannemen, dan voel ik mij schuldig’
‘Ik moet je wel gelijk iets teruggeven’

Check,  check, double check?

illustratie geven en ontvangen Petra van dreumel waterverf

De kunst van het ontvangen

Ik persoonlijk ben niet zo heel goed in ontvangen. Complimenten, hulp, geld; ik voel me er compleet ongemakkelijk door. Het voelt alsof ik het niet verdient heb, alsof ik iemand ander benadeel als ik het aanneem of alsof ik mijn schuld direct moet vereffenen door iets terug te doen. 

Oh, en ik ben niet de enige. Grote kans dat jij ook makkelijker kan geven dan nemen. Kunnen ontvangen is namelijk een grote kunst. We geven zonder problemen onze tijd, onze energie, onze aandacht of ons geld aan een ander. Soms vanuit liefde voor die persoon, soms vanuit het gevoel het goede te doen, en soms gewoon vanuit verplichting. 

Maar ontvangen, dat vinden we lastiger. 

 

Waarom we ontvangen ongemakkelijk vinden

Wanneer we ontvangen voelen we een schuld. Dat is een systemische wet die in ons verankerd zit. Als kind nog niet. Als kind zijn we ons niet bewust van de behoeften van iemand anders dan onszelf. Toen konden we op vol volume onze wensen kenbaar maken (bij voorkeur op de vloer van een supermarkt). Maar naarmate we ouder worden leren we dat je alleen vrij mag ontvangen als je: 

 1. a)  jarig bent of iets te vieren hebt;
  b) er hard voor gewerkt hebt of;
  c) er direct iets voor teruggeeft. 

Dat komt met name doordat bij het geven en ontvangen er een ongemerkt gevoel van schuld en onschuld ontstaat. Ontvangen zorgt voor een schuld bij de ander, en geven vereffent de schuld die je eventueel had. 

Makkelijk kunnen ontvangen zonder groot gevoel van schuld, bijvoorbeeld door veel geld te vragen voor je diensten, makkelijk iets aan te nemen of vinden dat je recht hebt op iets voelt voor veel mensen onsympathiek. Zeker wanneer je vroeger hebt geleerd dat je niet te veel mag vragen (want kinderen die vragen…). We hebben er associaties van materialistische, egoïstische, hebberige wolven bij. En willen we dus een goede moeder zijn, spiritueel ontwikkeld of aardig en sociaal, dan plaatsen we ontvangen lager dan geven. 


waterverf illustratie ontvangen en geven Petra van Dreumel

Gezonde relaties kennen balans in geven en nemen

Maar een evenwichtige relatie ontstaat pas wanneer er een balans is tussen geven en nemen. Pas dan is er een echte verbinding. Ben je altijd aan het geven, dan zal het je vroeg of laat uitputten dat je er nooit iets voor terugkrijgt. En ben je altijd aan het nemen, dan zal je merken dat het gat dat je probeert te vullen door niemand gedicht kan worden. 

Sterker nog, dat wat je kan ontvangen beïnvloed dat wat je kan geven. Je kan namelijk -uiteindelijk- alleen geven wat je in staat bent om zelf ook te ontvangen. En je kan alleen ontvangen wat je zelf bereid bent om te geven. Dat geldt niet alleen voor relaties met anderen, maar eigenlijk in alle aspecten van je leven. 

Wat je elkaar geeft hoeft niet exact hetzelfde te zijn, en het is het lang niet altijd te vertalen in materiële zaken. Het kan ook aandacht, een luisterend oor of onbezorgd plezier zijn. Of je kan jezelf blootgeven, je verdriet delen of een mooie herinnering maken. Je hoeft echt niet altijd direct iets van dezelfde waarde terug geven. Zolang het maar in balans is. Bij langdurige vriendschappen of relaties zijn er soms periodes waarin de een meer geeft dan de ander. Gewoon omdat de omstandigheden zo zijn. Een goede relatie kan dat hebben omdat het op andere momenten andersom is. Nieuwe relaties met mensen (in alle varianten, niet perse liefdesrelaties) zijn nog pril en daardoor sneller uit balans. Wanneer je iemand nauwelijks kent omdat hij weinig over zichzelf vertelt is het lastig om met deze persoon een band te voelen. En wanneer iemand weinig oor heeft voor wat jij te vertellen hebt ook. 

Verstoring van de balans

Wanneer een relatie structureel niet harmonieus is, kan er soms het volgende aan de hand zijn:

 • Te veel geven en te weinig ontvangen
  Omdat je wat je geeft op weinig waarde schat, geeft je veel en vaak. Zo heb je het gevoel van waarde te zijn. Je vindt dat je het pas waard bent om te ontvangen als je meer hebt gegeven dan je terugkrijgt en dus vind je het lastig om te ontvangen. 
 • Te veel ontvangen en te weinig geven
  Een beschadiging in je leven heeft ervoor gezorgd dat je je behoeftig naar mensen opstelt. Je gelooft niet dat je jezelf kan geven wat je nodig hebt en dus zoek je het bij anderen. Maar niets wat een ander geeft kan die leegte vullen. Je blijft dus vragen en stelt uit om te geven.
 • Weinig geven en weinig ontvangen
  Je onttrekt je zonder dat je het doorhebt aan het proces van geven en nemen. Geven voelt voor jou kwetsbaar, je aanbod kan immers afgewezen worden. Zolang je niet teveel vraagt van een ander, zal een ander ook niet veel vragen van jou. Je blijft zo onschuldig en voorkomt dat je je vingers brand, maar je mist een echte verbinding. 

Ik besef steeds meer dat ik geven lange tijd even lastig vond als ontvangen. Dat vind ik niet fijn om toe te geven, want niet kunnen geven klinkt een stuk egoïstischer dan niet kunnen ontvangen. Maar eigenlijk denk ik dat ik een groot deel van mijn leven mij gewoon zoveel mogelijk buiten de transactie hield. Ik geloofde dat wat ik te geven had niet waard genoeg was en ik geloofde dat ik niet genoeg had om te geven. Bang dat het me meer energie zou kosten dan het zou opleveren durfde ik mijzelf niet open te stellen of te verbinden met anderen. Ik had maar een kleine hoeveelheid energie en daar moest ik zuinig op zijn, zo dacht ik. En dus vroeg ik niet te veel van anderen en gaf ik alleen wanneer me dat werd gevraagd.  

Harmonie in relaties

Wil je meer harmonie krijgen in jouw relaties, dan kan het interessant zijn om bij jezelf te onderzoeken op welke manier er een disbalans is. Dat kan ook per relatie verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat je bij veel oppervlakkige relaties veeleisend bent als overcompensatie omdat je bij de relaties die er echt toe doen jezelf wegcijfert. Of dat je bij de ene vriendschap wel gelijkheid voelt en bij de ander niet. Of dat je beide veel geeft, maar simpelweg niet wat de ander nodig heeft. 

3 Stappen om beter te worden in ontvangen

1. Met een waardig hart ontvangen

Voor veel vrouwen geldt dat ze geneigd zijn om veel te geven en weinig te ontvangen. In dat geval is oefenen in het oprecht ontvangen vaak een eerste stap. En of dat nou een compliment, hulp of een cadeau is, de stappen zijn eigenlijk heel eenvoudig:

Kijk iemand in de ogen
Maak contact
Zeg oprecht dank je wel
Oftewel, met een dankbaar en waardig hart ontvangen die shit. 

En vaak is het grootste cadeau dat je iemand kan geven juist je aandacht en waardering. Ga maar na: stel dat je een dierbaar iemand wil verrassen met een bijzonder cadeau. Je hebt er tijd, moeite en geld aan besteed. Dan wil je dat iemand er oprecht blij mee is, toch? Niks aan als die persoon zich gaat verontschuldigen, het genegeerd wegzet of zelfs weigert. Dus. 

2. De waarde zien van wat je geeft

Wat je geeft is waardevol en wat je geeft is genoeg. Dan weet je dat alvast ;-). Wanneer je meer geeft dan je wil ontvangen betekent dit dat je in sommige relaties sowieso te veel geeft. Meer dan dat de ander ooit terug kan geven. Een simpele oplossing is dan: minder geven. Maar de grootste verandering bereik je wanneer je wat je te bieden hebt op waarde gaat schatten. Hoe meer je de waarde inziet van jouw kwaliteiten, hoe bewuster je bent met het geven. Je hebt dan niet de ander nodig om te waarderen wat je geeft, en je voelt je meer waard om ook iets terug te ontvangen. Veel geven is namelijk helemaal niet erg, zolang je ook veel te geven hebt. En hoe meer je ontvangt hoe meer je kan geven. 

3. Helder zijn in jouw wensen, behoeften en verwachtingen

Ken je die van die vrouw die zei voor haar verjaardag niets te willen, maar stiekem hoopte dat haar man zou snappen dat die mooie sjaal die ze had gezien op haar verlanglijstje stond? Nee? Nou, ze kreeg een kookboek 🙂

Als je niet helder bent in wat je graag wil ontvangen, als cadeau, als hulp of als tegenprestatie, dan wordt je gegarandeerd teleurgesteld. Door anderen en door het leven. Zeg dus hardop wat je van een ander verwacht. Wees duidelijk in wat je nodig hebt. Voel je vrij om te wensen wat je maar wil. Lastig? Ja. Belangrijk? Zeker weten. 

Ik beloof: deze tips helpen je niet alleen om meer harmonie in relaties te krijgen met personen, maar ook met jezelf. Jezelf kunnen geven wat je nodig hebt is misschien nog wel belangrijker dan van anderen kunnen ontvangen. Het stelt je in staat om open te staan voor de leiding vanuit het Universum (of je hart of hoe je het ook wil noemen) en dat wat er op je pad komt met open armen te ontvangen.

Oefening:

Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

 • Wat heb ik te geven dat van waarde is?
 • Wat ben ik zelf waard om te ontvangen?
 • Op welke momenten kan ik meer openstaan om te ontvangen?

Of schrijf eens een brief aan jezelf. Vertel jezelf wat je waard bent, wat je jezelf gunt om te ontvangen en wat je jezelf wil geven.

 

Wil je beter worden in kunnen ontvangen wat het leven je te bieden heeft? Qua relaties, zelfliefde, wijsheid en voorspoed? In het boek Van Dromen naar Doen help ik je om in 40 dagen je leven te transformeren. Leer te luisteren naar je hart, met liefde naar het leven te kijken en je dromen werkelijkheid te maken. Lees meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top