waterverf illustratie advies voor een ander theekopje

Het advies voor een ander is vaak ook zo waar voor jezelf

Zo vaak zijn de mensen om ons heen een spiegel. Zoals Deepak Chopra zegt:

‘Iedere relatie in je leven biedt precies datgene dat je nodig hebt. Er is een verborgen betekenis in iedere gebeurtenis, en iedere gebeurtenis staat in dienst van jouw evolutie.‘

In Van Dromen naar Doen vertel ik daar ook over.

Alle mensen die we ontmoeten zijn een spiegel die ons voorgehouden wordt. Iedere ontmoeting is van betekenis. Er zijn personen die ons daarbij extra raken. Om wie ze zijn of wat ze doen. Geven ze ons energie, vullen ze ons met liefde of zijn ze een bron van inspiratie? Dan zijn de eigenschappen die we bewonderen kwaliteiten die we ook bezitten en meer aan het licht mogen brengen. Kosten mensen je energie, roepen ze ergernis of afkeer op? Ook dan spreken ze een deel van jezelf aan. Een eigenschap die je zelf ook bezit maar niet wilt zien, een aspect waar je veel moeite voor doet om het anders te doen of een situatie waaraan je niet herinnerd wilt worden.

Ik zie dat ook vaak bij conflicten. In een recente onenigheid tussen mijn twee zussen – die ik als neutrale partij van twee kanten aanhoorde – hoorde ik de ene zus de ander iets verwijten wat ze eigenlijk zichzelf verweet. En de ander weigerde weer de woorden te zeggen die nodig waren voor de ander omdat ze niet besefte dat ze deze woorden zelf zo hard nodig had. Toen ik beide vroeg om te bedenken wat ze nu zelf nodig hadden, en dit in woorden of daden aan de ander te geven, bleek dat heel erg overeen te komen. Bij beide had dit een andere oorsprong en context, maar op dat moment kwam het in een spiegel naar elkaar toe samen. Alsof dat conflict nodig was om weer ergens doorheen te groeien.

Gelukkig hebben we niet altijd een conflict in ons leven nodig om te groeien. Stilstaan bij de wijze raad, de complimenten en de liefdevolle woorden die we een ander geven doet ook al veel. Want het advies dat je een ander geeft, is ook zo vaak waar voor jezelf.

❤ Je mag jezelf laten zien
❤ Het hoeft niet meteen vandaag
❤ Jij kan ook moeilijke dingen
❤ Ik geloof in jou

Op die momenten is dat spiegeleffect is een prachtig cadeautje van het leven. Dus luister vandaag  (deze week, deze maand, gewoon standaard) naar jezelf, en neem deze adviezen en liefdevolle woorden ter harte.

Wil je daar meer bewust van worden? Met het gratis werkblad help ik je om de volgende drie vragen in te vullen:

Welk goed advies heb je pas aan een vriendin gegeven?

Welke liefdevolle woorden heb je recent tegen een kind gezegd (of partner, of moeder of huisdier)?

Welk mooi compliment heb je aan iemand uitgedeeld?

werkblad advies aan een ander Petra van Dreumel

Download gratis het werkblad

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top