you dont have to earn your rest - watercolor illustration Petra van Dreumel

Hoe vakantie je leven kan transformeren

Ga je binnenkort op vakantie? Dan kan deze vakantie zomaar je leven transformeren. Want juist op vakantie zijn alle ingrediënten aanwezig om je wensen helder te krijgen of je dromen vorm te geven. Zonder dat je er (heel veel) voor hoeft te doen. 

Wanneer we op vakantie gaan is dat meestal om weer even op te laden. De drukte achter ons te laten en volledig tot rust te komen. We hopen dat dat weekje Ameland of die kampeervakantie in Frankrijk genoeg energie geeft om het tot de kerst weer vol te houden. Maar wist je dat vakantie veel meer voor je kan doen? Het kan zomaar zorgen dat je nieuwe dromen ontdekt, oude patronen loslaat en een transitie in gang zet die je leven op alle fronten kan veranderen. 

 Ik heb namelijk ontdekt dat er tijdens de vakantie vaak magische dingen bij mij gebeuren. Alsof de wens die ik de zomerse lucht inschiet pijlsnel transformeert in realiteit.

  • Bijvoorbeeld die vakantie in Puerto Rico toen ik opeens besefte dat ik uitgegroeid was in mijn huidige functie. Er ontstond het verlangen naar een volgende stap en een maand later kwam mijn droombaan op mijn pad.
  • Of die keer in Italië toen we ons huis te koop hadden staan en tegen letterlijk de laatste dag van de vakantie verkochten (dat was nog voordat huizen binnen 2 dagen tegen het hoogste bod verkocht werden).
  • Of die yogareis waarbij ik mijn eerste pagina’s voor Van Dromen naar Doen schreef, nog zonder idee hoe ik dit uit ging brengen, en waarbij een paar maanden later 3(!) uitgeverijen interesse toonden.
  • Of die keer dat ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk een e-mail ontving of ik een kaartenlijn wilde ontwikkelen.

En nog al die andere keren – zelfs bij een weekendje weg – waarbij ik ofwel helderheid kreeg in wat ik wilde of ik de intentie die ik stelde binnen een paar maanden werkelijkheid zag komen.

En misschien ken je dit zelf ook wel. Dat het op vakantie opeens helder werd: ik ga het anders doen. Dat er nieuwe verlangens en dromen ontstonden. Of dat het voelde alsof je opeens bevrijd werd van overtuigingen die je niet meer dienden. 

Dus misschien is het niet alsof er iets magische gebeurt. Misschien is de combinatie van een andere omgeving, fijne vibes en een heldere intentie wel hét geheim geweest van al deze dromen die uitkwamen. Transformatie vraagt namelijk om een bereidheid om te veranderen. Je gedachten, je gevoelens, je overtuigingen. Het vraagt om afscheid te nemen van wie je ooit was. Pas dan ben je in staat om wat je gelooft en wat je verwacht in één lijn te krijgen met wat je graag wil. 

 

Waarom vakantie je leven kan transformeren

 

Vakantie kan je helpen om je dromen helder te krijgen en de verandering in gang te zetten, om deze 3 redenen:

Weg van de realiteit

Op vakantie is er één belangrijk element heerlijk afwezig: de realiteit. Willen we ons leven veranderen, dan begint dat bij ons voor te stellen wat we wél willen en dit vervolgens in zowel onze gedachten als in ons gevoel waarheid te maken. Maar dat is een stuk lastiger als de realiteit zoals je hem nu ervaart continu in your face is. Grote kans namelijk dat je thuis dagelijks herinnerd wordt aan dat wat je níet wilt. Een baan waar je niet blij mee bent maar waar je jezelf elke dag naartoe sleept, een huis waar je je niet thuis voelt, de dagelijkse sleur of stress waar je niet aan lijkt te ontkomen. Geloven dat het anders kan terwijl je ergens middenin zit kost veel energie en – laten we eerlijk zijn – lukt gewoon niet altijd. Een andere omgeving biedt je als het ware een leeg canvas voor je dromen. 

Rust en stilte

En wat er op vakantie juist wel is: rust en ruimte. De heerlijke lome nietsigheid. Doordat je hoofd en lijf op vakantie tot rust komen, ontstaat er weer een connectie met je ziel. Die stem die het hele jaar overschreeuwd wordt door todo-lijsten, zoom meetings en nieuwsberichten kan weer gehoord worden. Je begint weer te voelen welke richting je op mag groeien en te zien waar je nu al staat. Dat kan soms confronterend zijn, waardoor je je snel weer gaat bezighouden met de niet-gewenste situatie thuis of afleiding zoekt in andere dingen. Maar wanneer het je lukt om jezelf over te geven aan de stilte, kunnen er magische dingen gebeuren. 

Zomer van transformatie

Een derde reden die niet perse met vakantie in het algemeen, maar wel met deze zomer in het bijzonder te maken heeft: ik geloof dat dit een zomer van transformatie is. Er is zoveel aan het gebeuren in de wereld en het Universum en daarmee ook in jou. Wat het afgelopen jaar wellicht voelde als stilstaan, was eigenlijk een voorbereiding op een grote transitie. We worden continu uitgenodigd: kies ik vanuit angst of kies ik vanuit liefde? Ben ik bereid om te groeien en te bloeien, of blijf ik zoals ik was? Volg ik mijn eigen pad of volg ik de massa? 

Hoe leg je een basis voor transformatie?

Wil je optimaal gebruik maken jouw vakantie om jouw dromen te ontdekken en je leven te veranderen? Dan kan dit je helpen:

1. Neem iedere dag een moment voor jezelf

Thuis kan je nog met legio excuses aankomen waarom je dag al helemaal volgepland is, op vakantie kom je daar niet mee weg. Dus neem jezelf voor om iedere dag een moment voor jezelf te creëren. Bedenk vooraf – zover dat kan – welk moment van de dag dat kan en wat je wil doen. Misschien lijkt het je heerlijk om een ochtendwandeling te maken voordat iedereen zijn tent uitrolt. Misschien blijf je juist nog wat langer liggen om een positieve intentie te stellen voor de dag. Misschien ga je iedere middag even flowschrijven aan het zwembad. Of sluit je de dag af met een meditatie. Zelfs als het maar een kwartier of half uur per dag is, kan dit moment voor jezelf ontzettend veel goed voor je doen. Het helpt je om lichaam en geest tot rust te brengen, om in contact te staan met je hart en helderheid te krijgen in wat je wil.

Het brengt je inzichten die je op de lange termijn in je juiste richting helpen, en het verhoogt jouw energie waardoor je de rest van de dag beter in balans bent. 

Voor de één is een moment voor jezelf op vakantie heel makkelijk, voor de ander is het juist een uitdaging. Bijvoorbeeld omdat je met je gezin op vakantie bent en je a. het gevoel hebt dat je voor anderen moet zorgen en b. je het ook gezellig vindt om samen dingen te doen. Toch is het juist dán zo belangrijk om deze momenten wel te nemen voor jezelf. Want ben je niet een veel leukere versie van jezelf wanneer er ook ruimte is voor jouw eigen behoeften, wensen en verlangens? Daarnaast geef je hiermee ook anderen de ruimte – of het voorbeeld – om ook goed naar zichzelf te luisteren. Vraag jezelf dus af: is er écht geen half uur op de dag dat je voor jezelf kan nemen om iets te doen waar je blij van wordt, of ben je stiekem jezelf aan het saboteren om maar niet te voelen?

2. Doe wat goed voelt

Raise your vibe! Doe wat goed voelt, simpel gezegd. Jouw dromen en wensen hebben een bepaalde vibratie, een energiefrequentie. En wanneer jouw eigen energiefrequentie daarmee matcht ben je in staat om dit in je leven aan te trekken. Stel je dus voor dat je een energiemeter in je koffer meeneemt, en je regelmatig bij jezelf peilt of je je low voelt of high. Hierdoor kan je bewust kiezen voor dingen die je frequentie hoog houden. Bedenk activiteiten waar je blij van wordt, droom hardop over je mooiste leven, geniet van heerlijk eten en fijne mensen, schrijf op hoe je je wil voelen, richt je op het positieve, voel bewust wat je voelt (ook als het minder fijne gevoelens zijn, juist door ze even te voelen kan je ze loslaten), noteer iedere dag waar je dankbaar voor bent. Maak er één grote happy show van. Want zoals ik al zei: op vakantie is de realiteit en fijn even niet, tenzij je er zelf over begint. Leef alsof je de mooiste versie van jezelf bent, niet alleen hier maar ook thuis. Want eigenlijk is dát het geheim van een gelukkig leven creëren voor jezelf: leven alsof het er al is. Deze hoge vibe doet nog wat extra’s voor je: door bewust stil te staan bij de fijne momenten deze vakantie zal je ze beter herinneren en met meer plezier straks terugkijken op de reis. En daarnaast stelt een hogere energiefrequentie je in staat om je lichaam te herstellen en volledig op te laden. 

3. Visualiseer je dromen

Neem deze vakantie tijdens de momenten voor jezelf ook de tijd om bewust stil te staan bij je dromen. Wat wens je voor jezelf? Wat zijn jouw diepe verlangens of langgekoesterde hartenwensen? Schrijf ze eens op en droom erbij weg. Stel jezelf voor hoe het zou zijn. Richt je daarbij vooral op hoe je je wilt voelen. Hoe voelt het om een succesvolle eigen coachingspraktijk te hebben? Trots, voldaan? Hoe voelt het wanneer je een balans hebt tussen werk en privé? Vrij, energiek? Vóel echt dat gevoel. Laat dat door je hele lijf stromen. 

Vind je het lastig om te bedenken waar je van droomt? Dan is je richten op de emotie erachter ook een hele krachtige manier. Want je weet niet altijd exact wat je wil gaan doen – bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een nieuwe loopbaan na een burnout – of wat jouw ‘purpose’ is, maar je kan al snel wel je voorstellen hoe je je wil voelen. Liefdevol, dankbaar, gelukkig. Dat gevoel oproepen zal je als vanzelf op een pad brengen waarbij er meer van deze gevoelens aangeboden worden. 

En of je nou wel of niet concrete dromen hebt: er is één belangrijke disclaimer. Ga je NIET bezighouden met het hoe. Ga niet proberen alle stappen te plannen, ga niet nadenken over wat wel of niet realistisch is. Gewoon niet doen. Het hoe is namelijk het minst belangrijk in dit hele verhaal. Transformatie vraagt om een verandering van geloof in wie je bent en wat je kan. Bezighouden met het hoe activeert direct jouw overtuigingen over de beperkingen in ruimte en tijd. Het vergroot je angst dat het mislukt of je geloof dat je het niet kan. Vertrouw er gewoon op dat het hoe vanzelf zal ontstaan. Jouw taak is nu enkel voelen zoals je je wilt voelen. 

Niet op vakantie?

Ga je niet op vakantie? Dan kan je nog steeds de technieken toepassen om te groeien naar een mooier leven. Neem ook thuis een dagelijks moment voor jezelf, visualiseer je dromen en wees bewust van waar je je energie op wilt richten. 

TRANSFORMEER JE LEVEN

Wil je nog helderder krijgen waar je nou écht naar verlangt, of jouw hartenwensen werkelijkheid maken, zodat ook jij het leven gaat leven waar je van droomt? In oktober start een nieuwe editie van Van Dromen naar Doen, mijn krachtige programma dat al duizenden vrouwen heeft geholpen om in 8 weken meer helderheid, vertrouwen en focus te krijgen. 

Wil je zeker weten dat je er een plekje voor je is of meer weten over het programma? Meld je dan vrijblijvend aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer het programma geopend is voor inschrijving!

SCHRIJF JE IN VOOR DE VAN DROMEN NAAR DOEN WACHTLIJST

De wachtlijst voor het Van Dromen naar Doen programma is gesloten.

over mij

Hai, ik ben Petra. Illustrator, auteur en spreker. Maar
ook marketing manager, bananenbroodbakker,
professioneel chaoot en moeder van Mias. Jij hebt
het in je om geweldige dingen te bereiken, en het is
mijn missie om je daarbij te helpen. Volg je mij al op Instagram?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top