petra van dreumel illustratie 7 typen van rust

De 7 typen van rust die iedereen nodig heeft

Wist je dat er 7 typen van rust zijn die je nodig hebt om jouw lichaam en ziel weer op te laden? Door te weten wat energie heeft gekost ontdek je welke soort rust jij nu nodig hebt. Want misschien heb je niet perse fysieke rust nodig, maar wel rust van prikkels, van mensen of van denkwerk. Lees over de 7 typen van rust en hoe je deze kan herkennen én toepassen.

Je herkent het vast: je hebt een drukke periode achter de rug of een lange dag gemaakt. Je voelt je moe, leeg of misschien zelfs gespannen. Alles zegt in je: ik heb rust nodig. En dus neem je je voor om die avond eens vroeg naar bed te gaan. Maar zelfs als het je lukt om 8 of meer uur slaap te krijgen, betekent dat niet altijd dat je ook uitgerust weer wakker wordt. Dat zou zomaar kunnen komen doordat slaap niet het soort rust was waar je lichaam behoefte aan had. 

Er zijn namelijk 7 types van rust, en slaap is daar slechts één van. 

Vaak zien we rust en slaap als hetzelfde, en dus slaap als dé oplossing voor de vermoeidheid die we voelen. Maar naast fysieke rust hebben we onder andere ook mentale, emotionele of sociale rust nodig om onze lichaam en ziel weer op te laden. En hoewel ze alle 7 sterk met elkaar verbonden zijn, kunnen ze alle 7 op andere momenten nodig zijn én andere soorten ontspanning van je vragen. 

 

7 Typen Rust Die Iedereen Nodig Heeft

Fysieke rust

Fysieke rust gaat over je lichaam helpen om te herstellen. Iedereen heeft dagelijks fysieke rust nodig, en te weinig kan zorgen voor stress, concentratieproblemen en afbreuk van cellen. Wanneer je fysiek actief bent en bijvoorbeeld intensief sport, heb je deze vorm van rust meer nodig. Dat kan in passieve rust, zoals slaap of een ontspanningsoefening, of in actieve rust, zoals yoga, stretchen of massage.

Vermijden

Intensief sporten
Overmatig eten

Omarmen

Slaap
Massage
Ontspanningsoefening
Yoga of stretchen

Mentale rust

Mentale rust betekent je hoofd even pauze geven. Wanneer je merkt dat je je gedachten moeilijk uit kan zetten, je moeilijk in slaap kan komen en stress ervaart doordat je je over alles zorgen maakt, dan kan het zijn dat je een tekort aan mentale rust hebt. Maar ook na stevig denkwerk of intensieve concentratie heeft je brein hersteltijd nodig. Meditatie is een goede vorm om mentaal uit te rusten. Vind je dit lastig, begin dan met meditaties van 5 minuten via een meditatie app of geleide meditatie op YouTube. Maar ook even een pauze nemen van het werk en buiten een wandeling maken kan helpen. Heb je rondrazende gedachten, maak er dan een gewoonte van om je gedachten, zorgen, angsten of ideeën op te schrijven voordat je gaat slapen.

Vermijden

Willen doorwerken  of afmaken
Sensorische prikkels

Omarmen

Sporten of bewegen
Wandelen
Creatief bezig zijn (zonder dat dit veel denkwerk vraagt)
Meditatie

Sensorische rust

Gemiddeld krijgen we per dag zo’n honderdtwintigduizend prikkels te verwerken. Dat is 5x meer dan een paar honderd jaar geleden. Sensorische prikkels zijn onder andere geluiden, beeldschermen, mensen die door elkaar heen praten of felle lichten. Zeker wanneer je hoogsensitief bent kan dit ervoor zorgen dat je je al snel overprikkeld, moe en gespannen voelt. Vaak klinkt het verleidelijk om na een vermoeiende dag voor de tv te hangen (en tegelijk je telefoon door te scrollen), maar grote kans dat deze extra dosis prikkels je alleen maar meer uitput. De beste manier om sensorische rust te krijgen is door je schermen uit te zetten en de stilte op te zoeken. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om een uur voor het slapen gaan je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Of stel af en toe een schermloze zondag in. Overdag kan je ook sensorische rust krijgen door voor een aantal minuten je ogen te sluiten en zachtjes over je wenkbrauwen en je slapen te wrijven. 

Vermijden

Televisie of andere schermen
Harde muziek of felle lichten
Drukke menigten

Omarmen

Rustige muziek luisteren
Warm bad
Meditatie
De natuur in

Creatieve rust

Als creatieveling weet ik: creativiteit geeft ontspanning, inspiratie en energie. Maar ook creatieve energie kan opraken. Zeker wanneer je een creatief beroep hebt, veel moet brainstormen of innovatief moet werken, kan je behoefte hebben aan extra creatieve rust. Zonder dat voel je je al snel ongeïnspireerd of blijft wat je maakt op een matig niveau hangen. Creatieve rust kan je op verschillende manieren opdoen. Bijvoorbeeld door de natuur in te gaan en je te laten inspireren door de creatiekracht van de natuur. Of door de schoonheid van kunst of architectuur in je op te laten nemen. Creatieve rust kan je ook krijgen door wel te creëren, maar juist op een meditatieve manier en zonder enige druk. 

Vermijden

Intensief denkwerk
Brainstormen
Creatief willen presteren

Omarmen

Wandelen in de natuur
Museum bezoeken 
Ontspannen creatief bezig zijn

Gebruik jij graag creativiteit om tot rust te komen? Speciaal voor jou heb ik een video tutorial gemaakt met 3 manieren om mindful te schilderen met waterverf. Zó heerlijk ontspannend! Schrijf je in voor mijn inspiratiemail en ontvang hem gratis.

Emotionele rust

Emotionele rust is nodig wanneer je veel emoties voelt, maar deze niet de ruimte geven die het nodig heeft. Bijvoorbeeld woede die onderdrukt wordt of verdriet dat niet verwerkt kan worden. Vooral wanneer we niet onze ware zelf laten zien, zeggen dat alles goed gaat terwijl dat niet zo is of ons leven een emotionele achtbaan is, hebben we meer emotionele rust nodig. Emotionele rust ontstaat het meest juist wanneer we onze emoties aankijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle emoties die je voelt op te schrijven, en vervolgens bij iedere emotie 2 minuten stil te staan. Sta jezelf toe om deze emotie echt te voelen, en neem waar wat er in je lijf gebeurd. Na deze twee minuten schrijf je op wat je voelde of wat er in je opkomt en ga je naar de volgende emotie. Maar ook technieken als EFT (Emotional Freedom Technique) of intuïtief tekenen of dansen kunnen helpen om de emoties te laten stromen.

Vermijden

Sociale contacten / drukte
Televisie 
Social media

Omarmen

Schrijven of tekenen
EFT of energie oefeningen
Yoga

Sociale rust

Wanneer er een tekort is aan emotionele rust is er vaak ook behoefte aan sociale rust. Sociale rust geeft ons even een pauze van de interacties met anderen. Hoe gezellig ook, grote menigten, continu bij anderen zijn, intensieve gesprekken of sterk aanwezige personen kunnen veel sociale energie van ons vragen. Vooral introverte en hoogsensitieve mensen kunnen een grote behoefte hebben aan sociale rust, want andere mensen kunnen een grote hoeveelheid prikkels bezorgen. Sociale rust zegt het eigenlijk al: het is vooral even alleen zijn. Een warm bad, een wandeling alleen, een dag geen mensen om je heen. Maar ook wanneer er relaties zijn in ons leven die meer energie vragen dan ze geven groeit de noodzaak tot sociale rust. In dat geval is het belangrijk om je te omringen met mensen die jou steunen en voorzien van positieve energie.

Vermijden

Sociale contacten / drukte
Personen die energie kosten
Social media

Omarmen

Wandelen in de natuur
Warm bad en self care
Liefdevolle gesprekken

Spirituele rust

Spirituele rust is nodig wanneer we ons juist afgesneden voelen van onszelf. Het is dus niet rust hebben van het spirituele, maar juist rust vinden in de connectie met iets groters dan jezelf. Spirituele rust kan je zien als voeding voor de ziel, en kan gevonden worden in bijvoorbeeld meditatie, healing of het luisteren van spirituele podcasts. Maar ook andere activiteiten die je helpen om je verbonden te voelen met je ziel, zoals creativiteit, flow schrijven of wandelen in de natuur, kunnen hierbij helpen.

Vermijden

Nieuws / media
Jezelf bezig houden / afleiden

Omarmen

Wandelen in de natuur
Spirituele inspiratie zoals een podcast of boek
Meditatie
Healing 
Creativiteit of flow schrijven

GRATIS VIDEO TUTORIAL MINDFULL WATERVERF

Ontvang mijn gratis video met 3 waterverf tutorials die je helpen om creatief te ontspannen

Je ontvangt hiermee gelijk mijn inspiratiemail

Welke type rust heb je nodig?

Weten welke soort rust jij nodig hebt helpt je dus om je balans te herstellen en je energie weer op te laden, zelfs zonder extra uren te maken in je bed. Dit is met name belangrijk wanneer je hooggevoelig bent, laag in energie zit door bijvoorbeeld een burnout of stress en spanning ervaart. Op die momenten gebeurt het namelijk maar al te vaak dat je gedurende de dag zo overprikkeld raakt dat enkel fysieke rust in de vorm van slaap niet voldoende is om weer te herstellen. 

Het lastige is alleen – in mijn ervaring – dat juist op die momenten het vaak moeilijker is om naar je lichaam te luisteren. Op dat moment is je lijf en hoofd namelijk al zo overprikkeld, dat het vaak zal kiezen voor iets dat zelf saboterend is. Zo zoek ik na een drukke dag ook vaak mijn ontspanning in televisie of telefoon (of allebei tegelijk…) en voel ik mij een paar uur geconcentreerd achter de computer werken hongerig maar ben ik eigenlijk gewoon mentaal moe. Door gedurende de dag bewust te zijn van de mentale, creatieve of emotionele inspanning die je hebt geleverd weet je beter welke soort van rust je nu nodig hebt.

Dit kan je doen door dagelijks in kaart te brengen hoe je dag eruit zag en waar je energie naartoe ging. Heb je een mentale inspanning gegeven doordat je veel denkwerk moest doen? Heb je een flinke lading schermtijd gehad door alle Zoom-meetings, Instagram updates en Netflix marathons? Of werd je emotioneel leeggezogen door een bepaalde situatie? We gebruiken dagelijks alle 7 soorten energie, maar doorgaans zijn er één of twee die sterker in de min komen dan anderen. De plekken waar je het meeste energie hebt moeten geven, zijn vaak ook de gebieden waar we als eerste weer moeten opladen. 

Heb je een creatief beroep en ben je dus de hele dag creatief bezig geweest, dan zal een creatieve activiteit ‘s avonds je waarschijnlijk niet opladen, maar kan een avond met vrienden je misschien heel veel goed doen. Ben je emotioneel uitgeput, dan kan creativiteit je juist weer wel heel goed helpen om de emoties van de dag te verwerken. En heb je veel prikkels opgedaan gedurende de dag, dan zal een avond naar de bioscoop je weinig goed doen, maar een wandeling buiten juist weer wel. Heb je een fysieke inspanning geleverd of intensief gesport, dan heeft je lichaam fysieke rust nodig. Op dat moment (of de volgende dag) nog meer bewegen of sporten kan dan een stressreactie in je lichaam veroorzaken. 

Ook zijn bepaalde soorten van rust vaak met elkaar verbonden. Zo zal je op een emotioneel intensieve dag je afleiding vaak zoeken in externe prikkels om zo de emoties te onderdrukken. Het gevolg is dat je zowel emotioneel als sensorisch uitgeput bent. En andersom ook: door een dag met veel externe prikkels, bijvoorbeeld in een pretpark, zal je ook emotioneel uitgeput zijn omdat je al deze indrukken moet verwerken. Ook sociale vermoeidheid gaat vaak samen met sensorische vermoeidheid of emotionele vermoeidheid, mensen produceren nou eenmaal aardig wat geluid en prikkels. 

Jezelf de juiste rust geven vraagt dat je je lichaam leert kennen, maar ook steeds op het moment zelf stilstaat bij wat je nu nodig hebt. Vooral wanneer we niet zo in contact staan met ons lichaam kan het lastig zijn om aan te voelen welke soort rust we nodig hebben. In die gevallen zoeken we juist de afleiding in nog meer prikkels, waardoor je nog verder uitgeput raakt. Stel jezelf dan eens heel simpel de vraag: ‘wat heb ik nu nodig?’. Zoek of wacht niet naar het antwoord, maar volg gewoon datgene dat als eerste in je opkomt. 

Meer weten? Dr. Saundra Dalton-Smith heeft hierover een boek geschreven: Sacred Rest.

over mij

Hai, ik ben Petra. Illustrator, auteur en coach. Ik schrijf, teken en vertel over geluk. Het is mijn missie om jou te helpen naar je hart te luisteren en zo jouw mooiste leven te gaan leiden. Ik deel wat ik voel en ervaar op Instagram, leuk als ik je daar ontmoet!

4 gedachten over “De 7 typen van rust die iedereen nodig heeft”

  1. Heel erg bedankt voor deze tips/inzichten! Zat net voor mezelf te bedenken welke intenties ik wilde zetten voor mijn weekend, had daar niet zoveel inspiratie voor en toen kwam jouw mail omhoog. Ga vanavond voor een combi van mentale rust, sensorische rust en sociale rust. Mooie, rustige muziek, fijne meditatie + ademhalingsoefeningen en freewriting & freedrawing. Heb er al helemaal zin in 🙂 Vind de illustratie bovenaan dit artikel trouwens prachtig, geeft zo’n heerlijk loom zomergevoel!

    1. Petra van Dreumel

      Dank je wel Deborah voor deze mooie woorden. Wat fijn dat het je inspiratie mocht geven, en jouw avond van rust klinkt heerlijk!

  2. Wat heb jij mij hiermee een prachtig inzicht gegeven Petra! Hierdoor is mijn belangrijke dagelijkse rustnemen (ontspannen) opeens veel haalbaarder geworden. Ik weet door jou nu veel beter hoe. Heel erg bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top