Het geheim van meer geluk: een moment voor jezelf

Een kleine twee jaar geleden ben ik begonnen met dromen. Over wie ik wilde zijn en wat ik wilde doen. Het heeft geleid tot hele mooie dingen, waaronder het boek Van Dromen Naar Doen.
Ik heb mezelf lang afgevraagd wat voor mij het geheim was van mijn ‘veertig dagen dromen’. Wat zorgde ervoor dat ik mezelf zo voelde veranderen en dat mijn dromen tot bloei zijn gekomen? Het leek me zo mooi als ik dat kon samenvatten in een simpele succesformule. Een ultiem stappenplan voor een lang en gelukkig leven. Dat ik die dan in het boek kon zetten of in een verhaal kon vatten, zodat jij het in één klap kon begrijpen en toepassen.
Hoe meer ik probeerde om het simpel uit te leggen, hoe meer ik verstrikt raakte in de complexiteit. Het werkt nou eenmaal niet zo. De weg naar geluk is niet rechtlijnig en al helemaal niet one size fits all. Het is soms simpel, en dan weer ingewikkeld, soms rechtlijnig en dan weer tegenstrijdig. Jij bent uniek, en dus is jouw groeiproces dat ook.
Maar er is wel één ding dat deze veertig dagen echt anders maakte. Eén ding dat ik anders deed dan daarvoor en waardoor er ruimte ontstond in mijn hoofd en in mijn hart. Eén ding dat ik ook nu nog elke dag probeer te doen.
Iedere dag een moment nemen om aandacht te hebben voor jezelf. Voor wie je bent en wie je wilt zijn. Om je gedachten los te laten en je vertrouwen te laten groeien. Dat moment voor jezelf is daardoor echt een supercharger voor je dromen.
‘Oh nee. Meditatie.’ Ik hoor het je denken. Nevernooitniet dat jij een uur stil kunt zitten en aan niets kunt denken. Nou aangenaam: ik ook niet. Maar je hoeft geen zenmonnink te zijn om te mediteren. Je hoeft niet eens stil te zitten. Mediteren, of eigenlijk liever dus een moment van aandacht voor jezelf, kan op heel veel verschillende manieren. Het gaat erom dat je het jezelf gunt om je hoofd leeg te maken en je hart te vullen.
Als er één ding is dat ik je zou willen vragen om te doen dan is het wel om iedere dag een moment voor jezelf te nemen. Op jouw manier. Dat hoeft maar een kwartier tot twintig minuten per dag, want je hebt tenslotte ook nog gewoon een leven. Misschien is het moment dat je iedere dag opschrijven waar je dankbaar voor bent wel jouw supercharger. Of een wandeling met de hond, wat simpele strekoefeningen bij het opstaan, yoga, of een geleide meditatie via YouTube. Het maakt niet uit wat je doet voor jezelf, zolang je maar probeert om het je prioriteit van de dag te maken.
En denk je nu: ‘Waar haal ik de tijd vandaan?’ Rustig aan, maak je geen zorgen. Je zult zien dat de momenten zich grappig genoeg als vanzelf aandienen zodra je de intentie hebt om aandacht te geven aan jezelf.
Ikzelf begin de dag sinds mijn eigen veertig dagen dromen met een rondje hardlopen. Dat klinkt veel indrukwekkender dan het is, want erg hard ga ik niet en het is letterlijk een blokje om. Maar het is iets dat ik doe nog voordat ik mijn telefoon check, voordat ik mijn to-do lijst doorloop en voordat de drukte van de dag losbarst. Het laat mijn energie stromen en mijn intuïtie spreken. Het is mijn moment voor mezelf en ik zou het voor geen goud meer willen missen. Behalve als het regent dan.
Wat inspiratie nodig voor jouw moment voor jezelf? Bekijk hier de vormen of alternatieven van meditatie.
Iedere maand een portie inspiratie over persoonlijke groei, luisteren naar jezelf en het laten uitkomen van je dromen in je mail? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
[sibwp_form id=1]

1 gedachte over “Het geheim van meer geluk: een moment voor jezelf”

  1. Pingback: Vier inzichten over dagdromen – Petra van Dreumel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top