Waarom goede voornemens niet werken en hoe je wel je dromen voor 2022 kan laten uitkomen

Goede voornemens: de een maakt ze ieder jaar weer vol goede moed, en de ander begint er niet eens meer aan. Want iedereen weet: de meeste voornemens zijn binnen drie weken alweer vergeten. Oude patronen zijn nou eenmaal moeilijk te doorbreken. 

En eigenlijk is dat zonde. Want grote kans dat er dingen in je leven zijn die je graag wil veranderen of wil bereiken. Meer rust in je leven, beter voor jezelf zorgen, eindelijk die stap in je carrière nemen,  om maar wat te noemen. Een scala aan dromen en wensen, kansen en mogelijkheden die in jou sluimeren en wachten om er uit te komen. En dan is het nieuwe jaar – een nieuw decennium zelfs – een mooi moment om daarmee te beginnen. 

Maar waarom is het dan zo lastig om die verandering vol te houden? Simpel: wij mensen zijn gewoontedieren. Ons ego verleid ons telkens om vast te houden aan wat we al kennen. Dat is immers veilig en vertrouwd – zelfs als het eigenlijk niet goed voor ons is. Ons hart heeft grotere plannen voor ons, maar onze ratio zegt dat het risico op pijn of afwijzing te groot is. En dus gaan we terug naar af. 

 

Waarom goede voornemens niet werken

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat er verschillende redenen zijn waarom voornemens voortijdig verbroken worden. Als eerste is er het level van commitment. Vaak zeggen we dat we iets gaan doen, maar zijn we het nooit echt van plan. Er namelijk een verschil tussen het wel willen, en het echt willen. In veel gevallen komt dat echt willen pas na een nooit-meer-moment. Een moment waardoor je weet: dit wil ik echt anders, en nou ga ik daarvoor zorgen ook. Pas wanneer je van binnen een echte commitment aan je wens verbindt, ben je bereid grote keuzes te maken.

Daarnaast is er de mate van doorzettingsvermogen. De één heeft dat meer dan de ander, blijkt. Toch hebben de meeste mensen er meer van dan ze zelf denken. Maar ga je aan het begin van je voornemen overfanatiek van start, dan ben je daarna al snel door je doorzettingsvermogen heen. Je probeert ergens te komen op motivatie in plaats van inspiratie, en dat houd je meestal niet lang vol.

Het derde aspect is de omgeving. Deze blijkt van grote invloed te zijn om iemand een goede voornemen haalt of niet. Je kan jezelf nog zo voorgenomen hebben gezond te eten, als er taart wordt getrakteerd op je werk is het lastig om dat af te slaan. Tegelijkertijd is je omgeving vaak ook een spiegel, die je enkel teruggeeft wat je zelf uitstraalt. En geloof je zelf stiekem niet dat het mogelijk is of denk je dat jij het niet kan of dat het zwaar afzien zal worden, dan is dit precies wat je ook zal ervaren. 

Maar de allerbelangrijkste reden waarom een voornemen niet lukt, is omdat de wens om te beginnen al niet uit je hart kwam. Veel voornemens gaan helemaal niet over wat je zelf graag wil, maar over wat jij denkt dat een ander van je verwacht. Ze zijn bedacht door je hoofd, en niet ontstaan in je hart. Ik moet afvallen zodat anderen mij leuker vinden. Ik moet een partner vinden zodat ik mijzelf heel zal voelen. Ik moet een goede baan of succesvolle onderneming hebben zodat ik kan bewijzen wat ik waard ben. Ik moet. Want anders.

waterverf illustratie Wensen uit het hart Petra van Dreumel

De dromen die in lijn zijn met het pad dat je hart voor je ziet, hebben de grootste kans van slagen.

Het gevolg is dat we onze weg daarnaartoe megapraktisch maken. Want als je doel door het hoofd gevormd wordt, dan komt het actieplan ook uit het hoofd. En dus slepen we onszelf met tegenzin naar de sportschool. Straffen we ons met een streng dieet. Stellen we doelen en deadlines waar we ons eigenlijk niet mee verbonden voelen. 

Geen wonder dat we dan binnen enkele weken het alweer opgeven. We hebben namelijk geen moment stilgestaan bij wat we echt, vanuit ons hart en ziel, verlangen. Bij wat we nodig hebben en wat de echte weg naar groei is. Ons hart kan ons daarin zoveel vertellen, als we maar zouden luisteren. 

Dan zouden we ontdekken dat we ons vooral tevreden met ons lijf willen voelen – hoe dat er ook uitziet. Dan zouden we inzien dat die rust en balans die we in ons leven verlangen enkel afhangt van hoeveel we dit onszelf gunnen. Dan zouden we gaan geloven dat alles dat we echt willen ook mogelijk is. Dan zouden we gaan vertrouwen in de perfecte timing van alles. En dan zouden we gaan handelen vanuit inspiratie en intuïtie in plaats vanuit motivatie en ratio. 

Maar hoe doe je dat dan, je dromen voor het nieuwe jaar vanuit je hart vormgeven? Eigenlijk simpel door het je hart voor de verandering eens te vragen. En niet vervolgens je hoofd antwoord laten geven :-). 

 

Op dinsdag 28 december geef ik een gratis workshop Droomdoelen 2022. Een interactieve feelgood workshop waarin we samen je wensen en dromen voor het nieuwe jaar helder krijgen. En vooral: waarin je ziet wat voor jou de volgende stap is om die dromen dichterbij te brengen. Er zijn nog plekken beschikbaar, dus registreer je snel!

 

3 stappen om je goede voornemens te vormen vanuit je hart

1. Wat wil je echt?

Maak eens een lijst van je wensen en verlangens. Wat wil je écht? Waarin wil je dit jaar groeien? Wat wil je graag ervaren? Wie wil je dit jaar zijn? Schrijf in eerste instantie alles op dat in je opkomt. Niets is fout. Vul de lijst aan wanneer er op een later moment iets nieuws in je opkomt, want sommige dromen borrelen pas na een tijdje op.

Ga vervolgens eens met aandacht door deze lijst. Vraag jezelf bij iedere droom af: komt deze droom uit mijn hart of uit mijn hoofd? Wat hoop ik dat deze droom mij zal geven? Brengt deze droom het beste in mij naar boven?

Kies vervolgens 1 tot 3 dromen die je dit jaar wil bereiken, of waar je aan wil werken. 

2. Wat moet er daarvoor gebeuren?

Maak vervolgens voor je dromen een lijstje waarin je de volgende drie vragen beantwoord:

Om dit te bereiken, wat moet ik loslaten?

Schrijf hier de punten op die je los wil laten. Denk aan slechte gewoontes, niet helpende gedachten, angsten en onzekerheden. Wat staat je in de weg en helpt je niet langer?

Om dit te bereiken, wat mag ik versterken?

Is het niet tof om te bedenken dat alle kwaliteiten die je nodig hebt om je dromen uit te laten komen al in je zitten? Schrijf alles op dat je al in je leven hebt en meer tijd en aandacht wil geven. Welke eigenschappen bezit je al die je kunnen helpen? Wat doe je al goed?

Om dit te bereiken, wat kan ik verwerven?

Schrijf hier op wat je nodig hebt. Is er iets dat je eerst moet leren, moet er eerst iets anders gebeuren voordat je genoeg tijd hebt, is er een vaardigheid of eigenschap die je kan ontwikkelen? Probeer dit op te schrijven alsof het er al is. 

3. Wat is de eerste stap?

Nu je weet wat je wil en welke mindshifts je daarvoor moet maken, kun je jezelf afvragen: ‘wat is de eerste stap?’. Weet dat je dromen uit laten komen eigenlijk niet zoveel te maken heeft met doorzetting of afzien, maar met vertrouwen en overgave. Het vraagt namelijk eerder om durf dan doorzetting om keuzes te maken en daarbij te blijven, en er is vertrouwen nodig om gefocust te kunnen blijven. Zoals je in de oefening hierboven wellicht al ontdekte, is loslaten en erop vertrouwen dat het goed zal komen niet altijd makkelijk. Wanneer je opschrijft wat je kan doen om een eerste stap te zetten, is het daarom belangrijk dat je niet alleen praktische stappen bedenkt, maar ook actief gaat werken aan het kweken van vertrouwen. Deel je dag zo in dat je iedere dag een moment voor jezelf hebt, investeer in persoonlijke ontwikkeling en neem de tijd voor ontspanning en beweging, om maar wat te noemen. 

 

Inspirerende quote illustratie waterverf Petra van Dreumel

Van dromen naar doen

Wanneer je deze stappen doorloopt zal je zien dat je bij hele andere dromen uitkomt dan de standaard goede voornemens. En dat het veel makkelijker wordt om patronen aan te wennen die daarbij helpen. Want volgens mij heeft je dromen uit laten komen (of je goede voornemens laten slagen) niet zoveel te maken met wie het meeste geluk, het grootste talent of de meeste doorzettingsvermogen heeft. Veel meer gaat het om de mate waarin je je verbonden voelt met deze droom. En de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf, je omgeving en het Universum om deze droom werkelijkheid te maken.

Zullen we het dit jaar daarom eens anders doen? Die suffe voornemens vergeten en ons richten op wat ons in 2021 laat groeien en bloeien? Waar ons hart van gaat stromen, waar ons vertrouwen van gaat groeien, waar onze ziel van gaat stralen? Ons richten op wat echt de bedoeling is dat we dit jaar mogen leren en ervaren? Ik beloof je, daar wordt niet alleen dit jaar, maar ook de rest van je leven een stuk mooier van. 

Meer informatie over de workshop Droomdoelen 2022 op 28 december waarin we samen jouw dromen voor het nieuwe jaar helder krijgen? Klik hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top