watercolor mixed media Illustratie Petra van Dreumel - write your own story

Over grote dromen en kleine wensen

Een jaar geleden ontstond een idee. Een droom eigenlijk. Een droom om een boek te schrijven en deze uit te geven. Ik had dit nog nooit eerder gedaan, ik was totaal onbekend in de uitgeverswereld, en ik had nul autoriteit op het gebied waarover ik wilde schrijven. Om eerlijk te zijn had ik geen idee hoe ik dit aan moest pakken. Om nog maar even te vergeten dat ik ook gewoon een baan, een gezin en een sociaal leven had dat praktisch al mijn tijd opeiste.

Precies een jaar later sta ik in een indrukwekkende hal van een Amsterdams grachtenpand. Het ruikt hier naar boeken en naar kansen. Ik sta op het punt om mijn boekcontract te tekenen bij één van de grootste uitgeverijen van Nederland. Over een klein jaar ligt mijn boek echt in de winkels. Wat twaalf maanden geleden onmogelijk leek, is zich nu in sneltreinvaart aan het ontvouwen.

Dat mijn droom uit gaat komen is niet puur geluk, en ook niet uitzonderlijk talent. Begrijp me niet verkeerd: ik ben heel trots op deze prestatie. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om te bereiken wat hij wil. Wat dat is, dat is voor iedereen anders. Er zijn mensen die veel grotere prestaties hebben geleverd. In de categorie wereld verbeteren of grenzen verleggen. Maar ook mensen die met ogenschijnlijk kleine stappen een enorme overwinning op zichzelf hebben behaald. En iedere prestatie is even waardevol.

watercolor mixed media Illustratie Petra van Dreumel - write your own story

Hoewel ik sterk geloof dat de kracht van je gedachten je leven kan vormen, wil ik daar wel een nuance in aanbrengen. Voor je het weet hangt er namelijk een enorme prestatiedruk rond het hele gebeuren van je dromen uit laten komen. De wetenschap dat je alles in je hebt, kan de verwachtingen die je over jezelf hebt alleen maar groter maken. Een kijkje op Instagram, en het lijkt alsof iedereen al een fantastisch leven leidt. Behalve jij. En behalve je buurvrouw, de meeste van je vrienden, al je collega’s en die eenzame man in de rij van de supermarkt, maar ja, die tellen natuurlijk niet mee wanneer je aan het vergelijken bent.

Maar niemand anders dan jijzelf kan bepalen wat jouw dromen en wensen zijn. Niemand anders dan jijzelf kan beoordelen hoe jouw leven nu is of waar je gelukkig van wordt. Dat kan dus ook gewoon een dagelijks moment voor jezelf zijn, of af en toe een lange wandeling in het bos. Of, dat zou ik persoonlijk nog leuker vinden, iets compleet on-cools volgens Instagram standaarden zoals vogelspotten of darten. Ikzelf wordt echt erg blij van op mijn tuinlaarzen door de tuin heen sjouwen, iets dat je eigenlijk pas na je vijftigste leuk moet vinden, geloof ik.

Want weet je, ik zou het zonde vinden wanneer je uit angst of veiligheid je dromen kleiner maakt dan nodig is, maar ik zou het helemaal jammer vinden wanneer je een leven nastreeft dat eigenlijk niet is dat je wilt.

Ik ben dus benieuwd wat jouw wensen zijn. Heb je nog geen idee? Dan kan dit artikel over het helder krijgen van je dromen je misschien helpen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top