Je intuïtie versterken? Zo doe je dat

We hebben allemaal een innerlijke richtingaanwijzer in ons. Je intuïtie. Zet je deze in, dan heb je toegang tot een onuitputtelijke schat aan wijsheid. Het geeft je waardevolle informatie om je eigen pad te volgen, geluk en voorspoed in je leven te brengen en vanuit liefde te leven. Jouw intuïtie vertelt je namelijk haarfijn of een persoon, keuze of situatie goed voor je is. Maar: er naar luisteren valt niet altijd mee. Deze tips en technieken helpen je om jouw intuïtie te versterken. 

 

Wat is intuïtie?

Je intuïtie is kennis door een innerlijk voelen. Je zou het een voorgevoel of aanvoelen kunnen noemen. Het is als een richtingaanwijzer dat ons helpt om de juiste kant heen te bewegen. Het geeft ons namelijk direct informatie over ons lichaam, en onze ziel in relatie tot de omgeving waar we zijn of de situatie waarin we zitten. Zo kan onze intuïtie ons helpen om te bepalen welke voeding we nu nodig hebben. Bij een kans of aanbod kan onze intuïtie ons vertellen of het een juiste stap is. Het kan ons naar een boek, persoon of situatie leiden dat ons een nieuw inzicht. En het kan ons vertellen wat er bij iemand anders leeft of wat er staat te gebeuren. 

De intuïtie is onderdeel van ons intelligentie systeem. Zoals ik het zie zijn er drie vormen van intelligentie. Je hebt de ratio; dat is de kennis vanuit het hoofd. De ratio helpt je om plannen te maken, keuzes af te wegen of prioriteiten te stellen, bijvoorbeeld. De ratio is altijd in het verleden of de toekomst en wordt vaak sterk beïnvloed door angst.
Daarnaast heb je de wijsheid van het hart. Dit is een groter weten, los van tijd en plaats, dat je informatie geeft over jouw missie, over hoe je verbonden bent met alles en iedereen of hoe je naar grotere vraagstukken in het leven mag kijken. 

Tot slot heb je de intuïtie in de buik. Deze is sterk verbonden aan je emotie en altijd gericht op het nu. Het vertelt je hoe je je nu voelt en wat nu de volgende stap mag zijn. 

Ons intuïtie geeft ons continu informatie, bijvoorbeeld in de vorm van:

  • Een emotie, zoals opwinding of angst
  • Een fysiek gevoel in ons lichaam, bijvoorbeeld een plotselinge pijn of juist warmte
  • Een sterke drang om iets te doen of ergens heen te gaan 
  • Een droom
  • Een symbool, dier of teken dat op ons pad komt
  • Een beeld of woord dat steeds in je gedachte komt

Waar je hart je kan vertellen wat je te doen hebt hier op aarde, en je hoofd je helpt om een gestructureerd plan te maken, gaat je intuïtie vooral over het hier en nu. Over wat je nu voelt en wat er nu speelt.

Je intuïtie spreekt altijd, alleen valt het niet altijd mee om naar die innerlijke stem te luisteren. Maar al te vaak laten we ons leiden door de gedachten vanuit ons hoofd. Hierdoor voelen we misschien wel aan wat juist is of niet, maar durven we vaak niet écht onze intuïtie te volgen.

 

Hoe versterk je je intuïtie?

Iedereen heeft een intuïtie die je kan inzetten bij het maken van keuzes. Als kind volgen we heel intuïtief het ritme van ons lichaam. Veel gebeurt op impulsen, van spelen tot eten tot slapen. Naarmate we ouder worden, beginnen we steeds meer te leunen op ons ratio voor het maken van keuzes. Hierdoor zijn we vaak vergeten hoe het is om te luisteren naar de signalen van ons lichaam of de tekens om ons heen. Toch kan iedereen leren om weer intuïtiever te gaan leven. Ik ben de afgelopen jaren, eigenlijk onbewust en stap voor stap, steeds intuïtiever gaan leven. Ik vertrouw steeds meer op mijn gevoel, op signalen die ik ontvang en op een innerlijke stem als het gaat om wat ik nodig heb. Het helpt mij om te bepalen welke voeding ik nu nodig heb, welke kansen ik aan mag grijpen en welke persoon mij verder kan helpen. Ook heb ik geleerd hoe ik met mijn intuïtie op een ander kan afstemmen, om datzelfde bij een ander aan te voelen. Onderstaande methoden hebben mij hierbij geholpen:

 

Vertragen en verstillen

Stel je zit in een lawaaierig restaurant, en aan de andere kant van de tafel zit iemand die op zachte toon een verhaal vertelt, kan je die persoon dan makkelijk horen? Nee. Er is teveel ruis om je heen. Zit die persoon op dezelfde afstand in een stille ruimte, dan heb je geen enkel probleem om hem of haar helder te verstaan. Om jouw innerlijke stem te gaan horen, is de eerste – en belangrijkste – stap om te verstillen. Vaak vraagt dat ook om vertraging. Vaker rust nemen. Ervoor kiezen om even helemaal niets te doen. Een meditatie, yoga of schrijven in plaats van Netflix. Iedere keer dat je dat doet, zal je innerlijke stem helderder worden. 

 

In contact staan met je gevoel

Je gevoel is een belangrijke richtingaanwijzer. Vaak voelen we van alles, maar drukken we dit snel weg. Toch kunnen emoties ons veel vertellen. En ook pijn, kwaaltjes of ongemakken hebben allemaal een boodschap in zich. Bewust stilstaan bij wat je voelt – fysiek of emotioneel – is belangrijk om je intuïtie te versterken. Het is daarbij niet het doel om de emotie te veranderen of de fysieke pijn op te lossen, enkel openstaan voor de mogelijke boodschap is genoeg. Zonder oordeel. Wanneer ik op iemand afstem, scan ik bewust mijn lichaam om signalen. Voel ik opeens een kramp in mijn buik, dan vertelt dit mij dat er wellicht een emotie speelt die nog niet verwerkt is, terwijl een dichtgeknepen gevoel in mijn keel gaat over jezelf uiten of uitspreken. 

Dagelijks even stilstaan bij wat je voelt, bijvoorbeeld door een body scan of door het op te schrijven, maakt je bewuster van de signalen van je lichaam en vergroot zo je intuïtie. 

Wanneer zich een kans voordoet waarvan je je afvraagt of je deze wel of niet moet nemen, ga dan bij jezelf na wat je eerste gevoel was: opwinding of angst? Vaak is het een mix van beide, maar zit er wel een volgorde in.

  • Voelde je als eerste een spark in je hart? Maar kwam er daarna angst of weerstand omdat je bezwaren bedacht vanuit je hoofd en zeg je daarom liever nee?
  • Of voelde je als eerste een angst of weerstand? Maar bedacht je vanuit je hoofd dat het goed voor je zal zijn en zeg je daarom een ja?

 

Openstaan voor tekens en signalen

Op energieniveau zijn wij verbonden met alles en iedereen. Wat er in ons leeft wordt buiten ons zichtbaar. Overal om ons heen zijn er daarom tekens en signalen die ons kunnen vertellen welk pad we mogen bewandelen. Wanneer je oog hebt voor deze signalen, wordt je direct bewuster van jouw innerlijke richtingaanwijzer. Dit kan op twee manieren. 

  • Ga de dag door met aandacht voor symbolen die je opvallen, zoals een vogel die dichtbij op een tak zit, de zon die opeens doorbreekt op het moment dat je een keuze overweegt of een bloem die je ziet. Schrijf deze op en vraag jezelf af wat de betekenis hiervan is voor jou. Voor veel symbolen kan je dit ook opzoeken met de zoekterm ‘symbolic meaning’ of ‘spiritual meaning’. Ook kan je het in een droomwoordenboek opzoeken, want de betekenis in dromen komt overeen.
  • Heb je een bepaald vraagstuk? Vraag dan of je een teken mag ontvangen voor hulp of voor het antwoord. Je kan daarbij met jezelf afspreken welk teken het zal zijn, zoals een vlinder of een veer. Ga ook dan met aandacht door je dag heen, maar probeer er niet té veel op te fixeren. En zie je het teken maar voel je stiekem daar teleurgesteld over? Dan zegt dat natuurlijk ook iets.

 

Jezelf de juiste vragen stellen

Ik heb geleerd dat het antwoord op alle vragen die ik heb al in mij zit. Als ziel zijn wij verbonden met de bron van energie, en hebben zo beschikking tot alle kennis en wijsheid van de wereld over vroeger, nu en de toekomst. Niet alles is nu al nodig om te weten, en in dat geval zal je het antwoord (nog) niet kunnen vinden. Maar in veel gevallen is het een kwestie van jezelf de juiste vragen stellen. Let maar eens op hoe vaak we niet aan een ander een vraag stellen dat éigenlijk geen vraag is, maar een leuk verpakt oordeel. Of de vraag bevat al het antwoord dat we verwachten. En zo is het ook met de vragen die we aan onze innerlijke stem stellen. Zorg dat deze helder is en simpel. Bijvoorbeeld: ‘wat heb ik nu nodig?’, ‘is dit nu goed voor mij?’ of ‘wat is de volgende stap?’. Of wanneer je een conflict hebt met een ander: ‘hoe kan dit opgelost worden in de hoogste goed voor iedereen betrokken?’. 

Even belangrijk als de juiste vraag stellen is open staan voor het antwoord. Verwacht niet direct een kant-en-klaar antwoord. Laat het antwoord naar je toe komen, in de vorm van een gevoel, een ingeving of een teken. 

 

Intuïtief leven – zonder plan je dag door

Wat ook kan helpen om jouw intuïtie te versterken is vaker zonder plan door je dag heen te gaan. Dat kan betekenen een zondag lang op de bank liggen als je daar behoefte aan hebt, maar: meestal is dit juist een teken dat je de rest van de week te druk bent geweest en je intuïtie hebt genegeerd. Intuïtief leven betekent vooral aandacht hebben voor wat je voelt en waar je zin in hebt. Dus bewust voelen óf en wát je wilt eten. Zonder oordeel impulsen volgen om te dansen, te wandelen, te rusten of te werken. Je creativiteit laten stromen door te schrijven of te tekenen wat in je opkomt. Wanneer je dit langere tijd doet zal je merken dat jouw intuïtie naadloos aansluit bij het ritme van de maan en de seizoenen. 

 

Durf te vertrouwen op je intuïtie

De belangrijkste manier om jouw intuïtie te vergroten? Dat is vertrouwen op de informatie die je ontvangt. Want je intuïtie spreekt altijd, het is vooral een kwestie van er naar durven te luisteren. Dat stemmetje dat fluistert, dat teken dat steeds weer terugkomt, dat gevoel dat sluimert. Dat vraagt oefening, maar vooral overgave. Gun jezelf de ruimte om het te ontwikkelen, door oordeelloos te observeren wat je voelt of ontvangt. Maak het niet gelijk absolute waarheid dat uit móet komen op op jezelf te kunnen vertrouwen. 

 

Leren hoe je jouw intuïtie versterkt?

Wil jij jouw intuïtie versterken? In de afgelopen jaren ben ik steeds meer naar mijn intuïtie gaan luisteren, waardoor er veel meer focus, vertrouwen en balans in mijn leven is. Ik deel mijn inzichten en gebruikte technieken in de online masterclass Vergroot je Intuïtie op 24 maart bij The School of Healing (inclusief oefeningen die je direct bewuster maakt).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top