Hoe een hersenschudding je dromen waarmaakt

Soms gebeuren er dingen die je leven voorgoed veranderen. Of eigenlijk: die jou veranderen. Dat hoeven niet eens héle dramatische gebeurtenissen te zijn. De mijne was meer in de categorie ‘dikke pech’. Mijn hersenschudding vorig jaar liet me inzien waar mijn hart echt van gaat stromen.

Daar stond ik dan, langs de A50, op een gure donderdagavond in november. Zojuist was ik met flinke snelheid op mijn voorganger geknald en mijn achterligger weer op mij. Het regende, mijn hoofd duizelde van de klap tegen het stuur, de opvang van mijn zoontje ging bijna dicht, ik zat midden in een verbouwing en mijn auto was total loss.

Toptiming.

Maar zal ik je eens wat vertellen? Dit ongeluk, dat me mijn auto kostte en ervoor zorgde dat ik drie maanden uit de running was, was inderdaad perfect getimed. Zonder dat ik het zelf wist, was ik klaar voor een nieuwe fase in mijn leven. Ik had daar alleen wel – blijkbaar letterlijk – een zetje bij nodig van het universum.

Waterverf illustratie Every Experience Petra van DreumelWaterverf illustratie Every Experience Petra van Dreumel

Door de impact van de botsing had ik een hersenschudding opgelopen. Liggend in mijn bed was er weinig meer te doen dan rustige muziek en gesproken meditaties luisteren. Bij mijn eerdere pogingen om te mediteren – want dat schijnt zo goed voor je te zijn – was ik na vijf minuten al mentaal een boodschappenlijstje aan het opstellen. Maar nu was het anders. Alsof alle weerstand en onrust plaatsmaakten voor… ja, wat eigenlijk? Acceptatie. Rust. En inzicht.

Als vanzelf kwamen vragen in me op. Waar krijg ik energie van? Wanneer ben ik op mijn best? Wat zou ik écht graag willen? Op het gebied van mijn carrière waren de antwoorden opeens niet meer zo rechtlijnig als daarvoor. Als Marketing Manager heb ik een geweldige baan bij een geweldig bedrijf. Maar de hersenschudding had me wakker geschud uit mijn toch wel veilige, comfortabele loopbaan.

Waterverf illustratie quote

Ik besefte dat ik teveel leunde op de waardering van anderen en tegelijkertijd vooraan stond met een ‘gezonde’ dosis zelfkritiek. Vooral als het ging om projecten waar mijn creativiteit gevraagd werd. Juist daar kreeg ik energie van, maar hield mijn onzekerheid me tegen. Zo creëerde ik mijn eigen glazen plafond, want nieuwe dingen deed ik pas als een ander zei dat ik het kon. Waarom gaf ik mezelf niet de credits die ik verdiende?

Het is niet zo dat ik bewust besloot het heel anders te gaan doen. Meer dat ik stapje voor stapje op het goede pad werd gezet. Naast de meditaties begon ik boeken te lezen over zelfontwikkeling. Dat liet me zien hoeveel invloed je gedachten hebben op je leven. Ze werken als een filter en bepalen hoe je de wereld om je heen ziet en het leven ervaart. En ze werken als een magneet, want alles hier op aarde is energie, en je trekt datgene naar je toe waar je aandacht aan geeft. Daarnaast verdiepte ik mij in imagineering, een methode die wij bij Bilderberg succesvol hadden toegepast om een nieuwe toekomst te ontwikkelen voor onze hotels op de Veluwe.

En dus vroeg ik me af wat er zou gebeuren als ik elke dag focuste op het positieve? Op wat ik graag wil, waar ik over droom en wie ik wil zijn? Ik was inmiddels al grotendeels hersteld van de hersenschudding en weer aan het werk, maar de ‘waar krijg ik energie van’-vraag bleef me bezighouden.

Handlettering quote inspiratie

Als een actieve vorm van meditatie begon ik iedere dag met een rondje hardlopen, want stilzitten was nog steeds niet aan mij besteed. Daarnaast bedacht ik voor elke dag een schrijf- of visualisatie-oefening. Ik maakte lijstjes van alles waar ik dankbaar voor was en schreef elke dag een aantal wensen op. In de auto op weg naar werk stelde ik mij voor hoe mijn ideale dag eruit zou zien en op de terugweg zorgde ik dat mijn hoofd weer leeg werd. Veertig dagen lang richtte ik me zo veel mogelijk op wat goed voelde.

In deze veertig dagen transformeerde ik. Alsof ik de wereld eerder door een sluier had bekeken en deze nu wegviel. Ik zag veel helderder wie ik was en wat ik wilde. Ik ervaarde veel bewuster gevoelens van puur geluk maar ook momenten van onzekerheid of frustratie. Die laatste leek ik eerder te herkennen, beter te accepteren en makkelijker los te laten. Ik werd niet heel anders, maar wel meer mezelf.

In een notitieboekje schreef ik al mijn oefeningen en ervaringen op, aangevuld met tekeningen, quotes en knipsels. Opeens had ik weer de inspiratie om te tekenen en te schilderen, iets wat ik jaren nauwelijks meer had gedaan. En er ontstond een idee: wat als ik van dit materiaal een boek kan maken? Want als ik wel wat hulp kan gebruiken bij het ontdekken van wie ik ben en wat ik wil, dan anderen wellicht ook wel.

Nu, ruim een jaar na het ongeluk, is er op het eerste oog weinig veranderd. En toch zoveel. Ik werk nog steeds bij hetzelfde bedrijf, maar nu in de rol van manager. Stress heeft minder vat op me en ik laat me veel minder beperken door onzekerheden. Elk vrij moment ben ik aan het tekenen en illustreren. Of schrijven, want het is nog steeds mijn droom om dit boek uit te geven!

waterverf illustratie hart - Petra van DreumelDe grootste verandering zit echter in mijzelf. Ik ben in staat om met veel vertrouwen naar de wereld, naar anderen en naar mijzelf te kijken. Ik ben nog verre van een zen-monnik, maar ik word er wel elke dag beter in. En hoe gek het ook mag klinken, die kettingbotsing was de start van dit mooie proces. Het zorgde er voor dat ik wel aandacht móest geven aan wat ik voelde, en het creëerde tegelijkertijd de tijd en ruimte om er daadwerkelijk iets mee te doen.

Wat anderen nog steeds als ‘dikke pech’ bestempelen, is in mijn ogen dus een groot cadeau geweest. En volgens mij is dat met zoveel dingen in het leven. Cadeautjes in vermomming die je helpen om te groeien en te bloeien. Hoe moeilijk sommige situaties in ons leven ook zijn, er valt altijd iets positiefs uit te halen. Het is soms maar net hoe je er naar kijkt. Die bad break-up, dat pijnlijke ontslag of dat lichamelijke ongemak helpen -dwíngen- ons om te luisteren naar ons gevoel, te doen wat we echt willen of volledig te accepteren wie we zijn. En zo kan het maar zo zijn dat een flinke dosis pech eigenlijk de start is van heel veel geluk.

Hoe is dat voor jou? Welke gebeurtenissen in je leven hebben jou laten groeien?

Dit verhaal is ook gepubliceerd op Modernehippies.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top