5 Spirituele lessen die de zomer je kan leren

Ieder seizoen brengt zijn eigen energie met zich mee. Waar de lente in het teken staat van zaadjes die voorzichtig tot bloei komen, is de zomer het seizoen van rijpende vruchten, overdadige groei en een explosie aan geuren en kleuren. Dat zien we niet alleen in de natuur om ons heen, maar kunnen we ook merken in onszelf. Deze 5 spirituele lessen neem ik met mij mee in de zomermaanden.

1. Alles bloeit op zijn eigen moment

Alles in de natuur heeft zijn eigen cyclus van groeien en bloeien. Waar de ene bloem al vroeg in maart staat te stralen, opent de ander pas in september zijn knoppen. De zomer herinnert ons eraan dat alles zijn eigen ritme heeft, en ook jij. De zaadjes die je eerder hebt geplant, zullen vroeg of laat tot bloei komen. Het werk dat je hebt gedaan zal zijn vruchten afwerpen, precies wanneer dat de bedoeling is. Vergelijk jezelf dus niet met anderen, maar vertrouw op jouw eigen cyclus. Probeer dingen niet te forceren, maar voel dat jouw dromen op het juiste moment tot rijping komen.

2. Jouw innerlijke vuur mag geëerd worden

De zomer is verbonden aan het element vuur. De zon staat deze maanden hoog aan de hemel, en laat met zijn krachtige warmte alles groeien. En ook jij mag in de zomer herinnert worden aan jouw innerlijke vuur. Dit is een energie waarmee je jouw dromen in gang kan zetten, plannen tot rijping kan brengen of jezelf op authentieke wijze kan uiten. Ook staat de zon symbool voor onze mannelijke energie. We hebben allemaal zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ons. Beide zijn nodig om zowel te zaaien als te oogsten. Dus geef dit krachtige, vurige deel van jezelf deze maanden de ruimte.

3. Je hebt zon én regen nodig om te groeien

Warme, droge periodes zijn heerlijk wanneer je van de zomer wilt genieten, maar zijn niet zo goed voor je tuin. Wil je iets laten groeien, dan heb je zon én regen nodig. Ook jij hebt beide nodig om te kunnen groeien. De uitdagingen in je leven laten je zien wat echt belangrijk is, helpen je om dichter bij jezelf te komen en maken de zonnige momenten extra waardevol. Eer dus alle momenten in je leven, de zon én de regen.

4. Wanneer je snoeit krijg je de zoetste vruchten

Niet alleen de bloemen groeien uitbundig in de zomer. De hele natuur lijkt te exploderen. Vaak nemen de sterkste planten de meeste ruimte in. Snoeien is daarom belangrijk in iedere tuin. Wees in de zomer daarom bewust van wat je aandacht geeft – en dus laat groeien – en wat niet. Wat mag je loslaten, wat dient jouw niet langer of waar mag je iets anders voor in de plaats brengen? Wanneer je bewust bent van wat je wél wilt, kan je daar de aandacht aan geven die het verdient.

5. Ook dit gaat voorbij

Hoewel de zomer nog moet beginnen, nemen we bij de zonnewende toch alweer afscheid van het licht. Na de langste dag worden de dagen beetje bij beetje weer korter. De zomer herinnert ons er hiermee aan dat alles weer voorbij gaat. Hoewel dit wat deprimerend klinkt, is het eigenlijk een uitnodiging om ieder moment te vieren en de verandering te omarmen. Niets blijft eeuwig hetzelfde, en door iets los te laten wanneer het voltooid is, ontstaat er ruimte voor nieuwe groei.

Wil jij stilstaan bij het geluk dat nu al in je leven is, in welk seizoen van je leven je je ook bevindt? Het boek Een boekje vol geluk helpt je om jouw geluksmomenten te koesteren en te vergroten. Een kleurrijk, prachtig geïllustreerd boek vol inspiratie. Lees meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top