lessen van de herfst inspiratie illustratie

3 lessen over verandering die we kunnen leren van de herfst

Hallo herfst! Daar ben je, in al zijn herfstigheid. De bomen veranderen langzaam van kleur en verliezen hun bladeren aan de wind. De bloemen in de tuin verwelken en laten hun zaden in de aarde vallen. De natuur maakt zich overal klaar voor de winter. En wij halen maar weer de tussenjas, regenjas en winterjas uit de kast aangezien het iedere vijf minuten een verrassing is of de zon zal schijnen of een plensbui uit de lucht komt.

De functie van de herfst

De herfst is mijn favoriete seizoen. Na de zomer dan. En de lente vind ik eigenlijk ook leuker. Maar ieder seizoen heeft zijn functie. Niet alleen in de natuur, maar ook voor ons. Want ook wij zijn deel van de natuur. De herfst is een prachtige tijd voor verandering. Na de overdaad van de zomer laat de herfst ons weer naar binnen richten en ons voorbereiden op wat komen gaat. Zo is de herfst onze voedingsbodem voor onze wensen en dromen van het nieuwe jaar.

3 lessen over verandering die we kunnen leren van de herfst

veranderen kan zo mooi zijn

1. Veranderen kan zo mooi zijn

Oke, dus nu is de tijd om te veranderen, samen met de natuur om ons heen. Om patronen los te laten die me niet meer helpen. Om nieuwe gewoonten aan te leren die me op termijn de rust, balans of groei geven die ik wens. Als zaadjes in de aarde die geduldig wachten totdat de tijd rijp is om tot bloei te komen. De herfst laat ons zien dat verandering een natuurlijk proces is. En niet alleen dat: dat het een prachtig, rijk, kleurrijke periode kan zijn.

Waarom we ons daar af en toe aan moeten herinneren? Omdat veranderen ook serieus eng is. Het brengt een heel scala van wat als-en met zich mee. Wat als ik het niet kan? Wat als het mislukt? Wat als iemand anders iets van mij vindt? Wat als het lastig, moeilijk, oncomfortabel is? Dan is het soms prettiger om het te laten zoals het was. Alleen houd je het zoals het was, dan blijft het zoals het is. En wil je meer rust, ruimte, liefde of voorspoed in je leven, dan zal je soms dingen moeten veranderen. In beweging komen. Keuzes maken. Voor jezelf gaan zorgen.

En dat hoeft niet te betekenen dat je hele leven overhoop gegooid hoeft te worden. Kleine stappen kunnen je ook een heel eind brengen. En kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben. Het is maar net waar je zelf klaar voor bent.

 

Soms is er een storm nodig om los te laten2. Soms is er een storm nodig in je leven om los te laten

Daarover gesproken: soms zijn we al klaar voor iets waar we niet zelf voor durven te kiezen.

Klaar voor een carrière waar we echt voldoening uit halen.

Klaar voor een relatie die gebaseerd is op wederzijdse liefde.

Klaar voor een opening in onze spirituele bewustzijn waardoor we de wereld anders gaan bekijken.

Het Universum heeft daar iets uiterst effectiefs voor bedacht: de storm. Een burn-out, ontslag, ziekte, break-up, tegenslag. En jee, wat is het pittig als we daar middenin zitten. Maar het geeft ons ook iets. Het laat ons zien wat echt belangrijk is in het leven. Het leert ons om -eindelijk- naar onszelf te luisteren. Het dwingt ons om ons over te geven en te gaan vertrouwen op het lot en onze eigen innerlijke kracht.

Wanneer een boom zijn bladeren verloren heeft aan de wind, is zijn stam, zijn basis, nog duidelijker zichtbaar. En zo is het ook bij ons. En net als de boom is het enige dat we hoeven te doen (haha, zo klinkt het heel makkelijk he? :-), er op te vertrouwen dat er weer een lente aanbreekt. Want er breekt altijd weer een lente aan.

 

niets in de natuur bloeit het hele jaar3. Niets in de natuur bloeit het hele jaar – dus verwacht dat ook niet van jezelf

Ben je je ervan bewust dat niets in de natuur het hele jaar bloeit? Alles heeft zijn eigen cyclus van groeien en bloeien, stilstand en rust. Van afsterven en herboren worden.

En als wij deel van de natuur zijn, geldt dat dan ook niet voor ons?

Hoe meer je leest en leert over geluk, hoe meer je soms denkt dat je altijd maar gelukkig moet zijn. Of dat je continu bezig moet zijn met persoonlijke groei. Uhm, nee. Mindere periode horen er ook bij. En soms heb je een tijdje wat minder behoefte om in jezelf te porren totdat je ‘purpose’ naar boven komt. Zelfs als het zonder aanwijsbare reden is en zelfs als je weet dat het je verder zal helpen. Je bent altijd precies waar je moet zijn, dus ook hoe je je voelt past bij waar je nu staat.

Laat jezelf dus meevoeren met de seizoenen van je leven. Gebruik de ene periode om te bloeien en kansen te grijpen, en de andere om naar binnen te keren en voor jezelf te zorgen. Of om met een dekentje, kop thee en Netflix even he-le-maal niets te doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top