Wil je nog wat je wilde? Wat te doen bij twijfel

Wil je nog wat je wilde?
Zo luister je naar je gevoel wanneer je twijfelt

Het leek zo mooi, je wilde het zo graag, maar nu het dichterbij komt slaat de twijfel toe. Je weet toch niet zo zeker of het is wat je wilde, of het voelt toch niet goed nu het moment daar is. Herken je dat? Twijfel en onzekerheid bij grote veranderingen in je leven horen erbij. Maar hoe weet je nou of die twijfel terecht is, of voortkomt uit angst? Met deze methode ontdek je wat je hart je te vertellen heeft.

Het is zondagochtend, half 9 ´s ochtends. Ik loop over de dijk, en zie de winterzon langzaam hoger klimmen boven de weilanden (maar het is stervenskoud hoor, dus zo idyllisch is het niet). Mijn gedachten zijn bij het boek dat komen gaat, en alles dat daarbij komt kijken. Een gevoel van onrust overvalt me. Het idee dat het echt gaat gebeuren geeft me een moment meer angst dan voldoening. Een fractie van een seconde schiet de gedachte door me heen: ‘kan ik er nog onderuit? Misschien wil ik dit helemaal niet’.

Tegenwoordig herken ik de gedachte. Het is de angst die spreekt, en niet mijn hart. Maar vroeger kon ik zomaar in die gedachte gaan geloven. Net zo lang totdat de groeiende angst en twijfel zich vormde tot een serieus portie zelfsabotage. En net zolang totdat mijn overtuiging werkelijkheid werd.

We hebben het allemaal wel eens, die momenten. Dat je niet zeker weet of je nog steeds wel wilt wat je altijd wenste. Nu die kans op een carrièreswitch dichterbij komt. Of die nieuwe liefde serieuzer wordt. Of wanneer het allemaal opeens wel heel snel, makkelijk of goed lijkt te gaan. Dan twijfel je of je dit wel kan, of dit wel het juiste is en of je dit wel wil.

´Het voelt niet goed´, horen we onszelf dan zeggen. En dat is de vrijbrief waarmee we alles en iedereen buitenspel zetten. Want als het niet goed voelt, dan tja, dan is het

vast niet wat ik wil. Want we moeten naar ons gevoel luisteren, toch?
Klopt. Alleen: angst is ook een gevoel. Bij vrijwel iedere verandering, klein of groot, moeilijk of mooi, komt angst om de hoek kijken. Angst om te falen, angst voor het onbekende, angst om iets op te geven.

En angst is in de meeste situaties niet bepaald de beste raadgever.

Angst ontstaat namelijk in het hoofd, en niet in het hart. Het is ons hoofd die ons voor de gek houdt en ons laat geloven dat ons hart twijfelt. We hebben geleerd dat we naar ons gevoel moeten luisteren, maar niet hoe we dat dan moeten doen. Geen wonder dat we niet altijd weten wat ons hoofd zegt en wat ons hart voelt. En dat we soms zulke mooie dingen weer uit ons leven laten verdwijnen soms nog voordat ze goed en wel konden ontstaan.

3 Stappen om te luisteren naar je gevoel bij twijfel

Zit je zelf in zo’n twijfelmodus? Weet je niet of je nog wel wilt wat je altijd wilde? Wat de juiste weg is? Of moet je een beslissing maken en weet je niet meer wat je hoofd en wat je hart zegt? De volgende drie stappen zijn een beproefde methode om meer helderheid te krijgen in wat je graag wilt. Sommigen zullen het wat vaag vinden, maar geloof me, het werkt.

stap 1: neem wat afstand

Stel je beslissing – als dat kan – even uit. Een week, minimaal. Gun jezelf die tijd en neem wat afstand. Neem jezelf voor om in die week niet teveel na te denken over dit onderwerp. Praat er zo min mogelijk over en vraag anderen niet om advies. Vertrouw er op dat dit vanzelf komt.

Stap 2: verleg je focus

Richt je deze week op het grotere geheel. Dit kan je helpen om het in een ander daglicht te zien. Dat doe je door meerdere keren per dag onderstaande zin voor jezelf te herhalen:
Ik vertrouw op mezelf en op het goede dat komen gaat. Ik weet zeker dat er snel en eenvoudig een oplossing zal zijn die goed is voor mijzelf en iedereen om mij heen.
Dit zorgt ervoor dat je teruggaat naar de basis. Ongeacht welke situatie, het komt altijd goed en je mag altijd op jezelf vertrouwen. Zeg deze zin tegen jezelf wanneer je wakker wordt, voordat je gaat slapen en als het kan op momenten dan je alleen bent. Wanneer je deze week merkt dat je gedachten met het onderwerp van je twijfel aan de haal gaan, denk dan ook aan deze zin.

Stap 3: stel jezelf de vraag

Kies na een week een rustig moment op een rustige plek. Ga naar buiten voor een wandeling door de natuur. Zet een rustig muziekje op en ga in kleermakerszit zitten. Wat dan ook. Zorg dat je kan ontspannen en tot jezelf kan komen. Wanneer je helemaal rustig bent, stel je jezelf de vraag: ‘wat wil ik?’

Dan komt de uitdaging: laat het antwoord gewoon naar je toekomen. Probeer niet op zoek te gaan naar het antwoord, want dan geef je je hoofd weer vrij spel. Maar als je zo rustig zit, dan merk je waarschijnlijk dat er de afgelopen week een verschuiving heeft plaatsgevonden. Misschien besef je dat er een gebeurtenis was waardoor je geholpen wordt in je keuze. Of merk je dat je je anders voelt dan een week geleden. Met meer vertrouwen, bijvoorbeeld.
Het kan ook zijn dat je nog sterker voelt dat er iets anders is dat nog beter bij je past. Dat dit inderdaad niet de juiste weg is, en dat je nu helderder ziet wat je wel wilt.

En soms heeft je hart meer tijd nodig om sterk genoeg te spreken. Maar dat mag natuurlijk ook, toch? Toch zal deze oefening wel zeker een positief effect op je hebben. Het laat je voelen, beetje bij beetje, dat je je keuze mag baseren op vertrouwen en liefde. Het laat je zien dat alles altijd goedkomt.